Ετοιμαστείτε για έναν ακόμη επεξεργαστή για τα κινητά και τα tablet σας. Υπόσχεται hi end επιδόσεις και χαμηλότερη από Snapdragon τιμή…

helio

Η MediaTek είναι μια εταιρία SoC, επεξεργαστικών μονάδων δηλαδή που είναι σε όλο και περισσότερα κινητά. Και τώρα αλλάζει επίπεδο με μια νέα σειρά: τη Helio brand που περιλαμβάνει μοντέλα όπως το MT6795.

MediaTek-

Τι σημαίνει για εμάς η νέα ιστορία;

Ακολουθεί δε το παράδειγμα της Qualcomm που έκανε το ίδιο για να κερδίσει αναγνωρισιμότητα με τη φίρμα Snapdragon ενώ το ίδιο είχε κάνει και η Intel με τα Pentium πριν δύο δεκαετίες και τα Core brands στη θέση των x86 number-only brands.

Η Mediatek λέει πως το Helio X10 αντικαθιστά τα MT6795 και είναι octa-64 bit CPU με οκτών cores σε 2.2GHz και τεχνολογία Core Pilot. Πρώτο θα είναι το HTC One E9+ με αυτό το SoC.

Στο δε σύντομο μέλλον τα Helio θα έρθουν στα 20nm με Cortex A72 CPU και τεχνολογία Core Pilot 2.0 ενώ θα ενσωματώνουν και MiraVision Plus image quality τεχνολογία όπως και 3ης γενιάς LTE modem.

Δεν πάνε πάντως στα 14nm όπου είναι και οι Samsung / GlobalFoundries ή στα 16nm TSMC SoC για δύο όπως λένε λόγους: ο ένας είναι τα manufacturing nods που δεν είναι ίσως τόσο ώριμα όσο τα nodes σε 28nm ή και 20nm. Ο άλλος είναι το κόστος.