2020 HD TCG ANADOLU

Δυστυχώς θέμα σε αυτό το post είναι η στρατιωτική τεχνολογία. Και αυτή τη φορά η ‘φόρα’ των γειτόνων για να αποκτήσουν ένα ‘μίνι’ αεροπλανοφόρο ή πιο σωστά ένα amphibious assault ship. Και να είναι μια από τις λίγες στον κόσμο που μπαίνει στο συγκεκριμένο ‘κλάμπ’.

Το συμβόλαιο για το σκάφος με μήκος 231 μέτρα κέρδισαν στην ουσία οι Ισπανοί και συγκεκριμένα το SEDEF–Navantia consortium. Οι εταιρίες πήραν το συμβόλαιο για το βLPD/LHD Strategic Projection Vessel project και έτσι γεννήθηκε το TCG Anadolu.

Στην ουσία δίδυμο σκάφος του ισπανικού Juan Carlos I είναι ένα ακόμη βήμα για την ενηλικίωση της
Τουρκίας ως εταιρίας παραγωγής οπλικών συστημάτων αφού κάθε σύστημα θα παρέχουν οι Havelsan και ASELSAN, τοπικές εταιρίες.

Navy 2020 HD TCG ANADOLU 2

Η κατασκευή θα γίνεται στα ναυπηγεία Sedef Shipbuilding Inc. στην Κωσταντινούπολη ενώ το σχέδιο είναι για ολοκήρωση το 2020.

Την έναρξη της ναυπήγησης του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων (Landing Helicopter Dock -LHD), ανήγγειλε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan το περασμένο Σάββατο.

Πρόκειται για σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν ένα μείγμα από ελικόπτερα, άρματα μάχης, στρατιώτες και εξοπλισμό ενώ λόγω του σχεδιασμού μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 10 μαχητικά F-35, της ιδιαίτερα ακριβής έκδοσης Β που δεν έχει – ακόμη; – παραγγείλει η Τουρκία.

Δίχως αμφιβολία μια εξέλιξη που απαιτεί εκτίμηση και σχεδιασμό αντιμετώπισης από τις ελληνικές Ε.Δ αν και κυρίως είναι μια ‘αγορά’ επίδειξης ισχύος.