Το Android κάθε άλλο παρά ‘open source’ λογισμικό θα είναι στο μέλλον. Ή όχι;

Νωρίτερα σήμερα μάθαμε από τη Google πως θα περιορίσει την πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα (source code) για το Android 3.0, a.k.a. Honeycomb, το ειδικό για τα tablet λειτουργικό της εταιρίας.

Να το… ξεκαθαρίσουμε: για μια διάσημη open-source πλατφόρμα είναι μεγάλο σοκ. Από την άλλη η απόφαση δεν είναι η… Aποκάλυψη: Και πάλι όποιος κατασκευαστής tablet ή developer εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στον κώδικα και να τον έχει όποτε θέλει. Απλά δεν θα μπορεί να κάνει μετατροπές!

Όπως λένε οι αντιπρόσωποι της Google το Honeycomb OS σχεδιάστηκε για μεγαλύτερες των κινητών συσκευές και όχι κινητά. Έχει νέα χαρακτηριστικά όπως multi-tasking, browsing, ενημερώσεις και παραμετροποίηση. Δεν κάνει λοιπόν για κινητά αφού, όπως δήλωσαν, έχουν “…αρκετή δουλειά να κάνουν μέχρι να φτάσουν οι αναβαθμίσεις στο λειτουργικό και να μπορεί να ‘μπει’ κινητά.” Μέχρι τότε αποφάσισαν “¨…να μην λανσάρουν το Honeycomb σε open source.”

Η Google από την άλλη δεν θα κλειδώσει τον πηγαίο κώδικα στα Froyo (Android 2.2) ή Gingerbread (Android 2.3) σύντομα, όπως δήλωσαν. Τα λειτουργικά θα κινηθούν όπως είναι προγραμματισμένο όλα σε ΕΝΑ όταν φτάσει η ώρα πιθανότατα του Android 4.0.

Με κωδικό “Ice Cream”,” θα συνδυάζει τις δυνατότητες των Gingerbread και Honeycomb capabilities και αναμένεται το καλοκαίρι – πιθανότατα…

Οι λόγοι της απόφασης…

Μια μια φράση: όχι… τσαπατσουλοδουλειές! Η Google θέλει να αποφύγει κακή λειτουργία ή αργή λειτουργία του OS. Δεν θέλει να δει γκάφες όπως τα tablets που έτρεχαν Froyo τύπου Dell Streak και Samsung Galaxy Tab ούτε το αντίθετο: κινητά με 3.0 έκδοση από “hackers,” που δεν σημαίνει τυπάκια με κακό σκοπό αλλά απλά… περίεργους που έβαλαν για παράδειγμα το Honeycomb στο αρχαίο T-Mobile G1 και το επίσης παλιό Nexus One για να… ‘παίξουν’.

Εκεί που έχει φτάσει το παιχνίδι των smartphone/tablet ΔΕΝ παίζει κανείς με τις εντυπώσεις…

Χρονοδιαγράμματα…

Βασικά ερωτήματα είναι το πότε – και το αν, θα ανοίξει το λειτουργικό και το αν το χεράκι της έχει βάλει η Motorola για την απόφαση. Όπως είπε στο mashable ο Android developer και blogger Fred Grott και με βάση την γνώση πως το “Ice Cream”, η επόμενη έκδοση αναμένεται να φτάσει από αργά τον Μάιο μέχρι το καλοκαίρι φέτος, έχει την εκτίμηση πως ΜΙΑ έκδοση Android για κινητά-tablet θα έρθει κάπου από το καλοκαίρι “…μέχρι τι φθινόπωρο.”

Είπε ακόμη πως στην έκθεση Mobile World Congress οι συσκευές αιχμής με τεχνολογία NFC δεν έτρεχαν τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του Android. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως οι κατασκευαστές μηχανημάτων είναι βήματα ‘πίσω’ από την εξέλιξη του λειτουργικού.

“Αυτό που νομίζω πως δήλωσε η Google,” λέει ο Grott, “είναι πως θέλουν το Honeycomb που θα ετοιμαστεί για κινητά να είναι σωστό με την πρώτη και να αντιμετωπίσουν κάθε μετατροπή του UI από εταιρία για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός.” Άσχημα νέα π.χ για τη Samung με τις δικές της μετατροπές.

Ουσιαστικά αυτό που λέει ο προγραμματιστής είναι πως, αν και δεν θα είναι ένας ‘κλειδαμπαρωμένος κόσμος’ όπως iOS, η νέα γενιά των Android tablet και λειτουργικών θα είναι πιο… ‘φιξ’ και έτσι θα υπάρχει εμπιστοσύνη από τον κόσμο.

Βέβαια για την ώρα το ερώτημα είναι ποιος θα ωφεληθεί από τέτοια κίνηση…