Gadgetfreak :: Not Just Tech
consumer electronics

Η Greenpeace επιτίθεται στη Samsung για καθυστέρηση στην κατάργηση τοξικών ουσιών σε ηλεκτρονικές συσκευές

samsung-i900-omnia

Το διεθνές περιβαντολογικό γκρούπ Greenpeace επιτέθηκε στην κορεατική Samsung την Τετάρτη για καθυστέρηση στην υλοποίηση της υπόσχεσης της να απομακρύνει βλαβερές ουσίες από τα ηλεκτρονικά της προϊόντα.

Το ζήτημα είναι η παρουσία των ουσιών Brominated Flame Retardants (BFRs) -ουσίες που καθυστερούν την πρόκληση φωτιάς- στα gadget της Samsung. Τα τοξικά χημικά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ζημιά στο περιβάλλον και να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία ανθρώπων και η κατάργηση τους αποτελεί βασικό στόχο για την Greenpeace στην βιομηχανία των ηλεκτρονικών.

Η Samsung ήταν μια από τις πρώτες εταιρίες που το 2004 υποστήριξαν δημόσια την κατάργηση αυτών των τοξικών ουσιών και μάλιστα τότε έγινε κοινή ανακοίνωση με τη Greenpeace όπου ανέφερε πως θα δουλέψει να τα καταργήσει.

Κέρδισε μάλιστα και… πόντους στον σχετικό οδηγό “Πράσινων Ηλεκτρονικών” της οργάνωσης με την υπόσχεση πως μέχρι την 1η Γενάρη του 2010 θα έχει καταργήσει τα χημικά αυτά.

Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ…

Τον Νοέμβριο του 2009, λιγότερο από δύο μήνες πριν την ‘αυτοεπιβληθείσα’ ανακοίνωση, η Samsung έστειλε e-mail οτι δεν θα μπορούσε να τηρήσει την δέσμευση της. Μια καθυστέρηση που αφορά βέβαια μόνο την Κορεατική εταιρία, οι Dell, Lenovo και LG Electronics είχαν επίσης δεσμευτεί πως θα αφαιρέσουν τις ουσίες polyvinyl chloride (PVC) και BFRs μέχρι το τέλος του 2009 αλλά το καθυστερήσουν μέχρι το 2011 ή και αργότερα, σύμφωνα με την Greenpeace. Η διαφορά με τη Samsung είναι πως η ενημέρωση από αυτές τις εταιρίες ήρθε δύο μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας…

“Οι πιο πολλές εταιρίες που έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν τη χρήση των ουσιών αυτών μέχρι το τέλος του 2009 ή του 2010 ομολόγησαν στη Greenpeace τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την προθεσμάι πως δεν θα καταφέρουν να τηρήσουν τις προθεσμίες” είπε ο Iza Kruszewska, υπεύθυνος για την σχετική καμπάνια στην οργάνωση.

Η εταιρία τώρα λέει πως θα αφαιρέσει τις ουσίες BFR από τα MP3 players και τις ψηφιακές της κάμερες μέχρι την 1η Ιουνίου φέτος και από τους φορητούς υπολογιστέ  laptop μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2011 και “γλυτώνει” με αυτό τον τρόπο βαθμούς ποινής που θα έπρεπε να της καταχωρηθούν.

“Η Samsung βρίσκεται πολύ πίσω στα κινητά τηλέφωνα και τα PCs  αφού δεν προσφέρει ούτε ένα μοντέλο που είναι κατασκευασμένο χωρίς PVC και BFR,” λέει η Greenpeace σε δήλωση της. “Εαν η είναι σοβαρή για τις πράσινες προθέσεις της πρέπει νε φτάσει τους ανταγωνιστές όπως η Nokia και η Sony Ericsson” ανάφερε η Greenpeace.

Πηγή: www.pcorld.com

Related posts

Αυτές είναι οι δυνατότητες της νέας Full-frame Mirrorless EOS R

gadgetfreak
6 years ago

Bose – παρουσίασε τα OE2, OE2i ακουστικά…

gadgetfreak
13 years ago

Hasselblad X1D Livestream Event

gadgetfreak
8 years ago
Exit mobile version