Gadgetfreak :: Not Just Tech
consumer electronics

Συμμαχία για πιο 'ασφαλείς' μπαταρίες ιόντων λιθίου υπόσχονται οι κατασκευαστές…

lithium-ionen-techn1

Μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρίες μπαταριών για φορητούς υπολογιστες και άλλοι 25 κατασκευαστές στην Ταϊβάν συμφώνησαν να αρχίσουν να κατασκευάζουν προϊόντα με ένα νέο υλικό ασφαλείας που αποτρέπει τις κυψέλες ιόντων λιθίου από το να υπερθερμαίνονται όταν έχουν πάθει ζημιά.

Το Βιομηχανικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ερευνών της χώρας -ITRI- ανέπτυξε το πολυμερές  STOBA (self-terminated oligomers with hyper-branched architecture) μετά από την μεγάλη ανάκληση μπαταριών για φορητούς υπολογιστών που έγινε το 2006 όταν 9.6 εκατομμύριο μπαταρίες ανακλήθηκαν εξαιτίας του κινδύνου υπερθέρμανσης που είχε προκαλέσει φωτιά σε κάποια laptop. Το STOBA με αυτό τον τρόπο προφυλάσει τις μπαταρίες από τέτοια συμβάντα.

Η τεχνολογία Ιόντων-λιθίου χρησιμοποιείται στις περισσότερες συσκευές σήμερα από τα φορητά μηχανήματα μουσικής μέχρι τα κινητά τηλέφωνα τις ψηφιακές κάμερες και τους φορητούς υπολογιστές.  Τεχνολογία μπαταριών όπως η STOBA χρησιμοποιείται σήμερα και στα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η ανακοίνωση του ITRI θα οδηγήσει σε συζητήσεις για την εφαρμογή του STOBA σε υπάρχοντα προϊόντα.

Σύμφωνα με τον Alex Peng, αναπληρωτή γενικό διεθυντή υλικών και χημικών ερευνών του Ινστιτούτoυ μπαταρίες με τέτοια υλικά θα έρθουν στο 3ο τρίμηνο του έτους σε προϊόντα όπως μπαταρίες για ηλεκτρικά ποδήλατα.

Μαζί με ITRI δουλεύει από το περασμένο έτος η E-One Moli Energy σε μια προσπάθει να βρεί τρόπους να γίνουν πιο αποδοτικές οι μπαταρίες ιόντων-λιθίου σε ένα 5ετές πρόγραμμα που βασίζεται και σε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της Ταϊβάν. Η E-One κατασκευάζει μπαταρίες για το Mini E της BMW’s, ένα πειραματικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τέτοιες μπαταρίες.

Δεν είναι μάλιστα η μόνη εταιρία που δουλεύει σε τέτοιες τεχνολογίες αφού και οι Sony, Toshiba και άλλοι κατασκευαστές τέτοιων μπαταριών εργάζονται για εντατικά για τη βελτίωση της απόδοσης τους.

Related posts

Tip Ton chair

gadgetfreak
12 years ago

15 κιλά με Tumbling Scrubbing, Stepping, Rolling, Swing…

gadgetfreak
11 years ago

X PlusOne HD Pro Drone

gadgetfreak
7 years ago
Exit mobile version