Gadgetfreak :: Not Just Tech
military / aviation

Ο "Τέλειος Πολίτης" της NSA: ένας Big Brother ή ο προστάτης του κυβερνοχώρου;

Για να ξεκινήσουμε από το ζουμί: το “Perfect Citizen” είναι ένα πρόγραμμα της NSA που έχει σαν σκοπό να ‘προστατευτούν’ από το… κακό εγκαταστάσεις όπως εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που διαθέτουν παλαιά τεχνολογία.

Ήδη πάντως η συζήτηση έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ για το αν η αμερικανική κυβέρνηση εκπληρώνει το καθήκον της για προστασία της χώρας ή… χώνει τη μύτη της στον ιδιωτικό τομέα…

Κυβερνοτρομοκρατοφοβίες…

Όπως γράφει το dailytech, πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το ενεργειακό δίκτυο των ΗΠΑ αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις είναι αρκετά ευάλωτες σε μια κυβερνοεπίθεση από χώρες που η Κίνα ή η Ρωσία. Αυτό τουλάχιστον περνά τα τελευταία χρόνια προς τα έξω…

Τώρα όμως υπάρχει αυξανόμενη σηζήτηση για μια από τις πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, το πρόγραμμα της Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA ήτοι National Security Agency) με την επωνυμία “Perfect Citizen”.  Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει, να εξουδετερώνει και να αντιμετωπίζει  The program is designed to detect, neutralize, and αντιμετωπίζει κυβερνοεπιθέσεις σε βασικά τμήματα του αμεερικανικού ιδιωτικού τομέα — εταιρίες που παράγουν αμυντικά συστήματα, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου όπως η… Google! Όσοι ήδη κριτικάρουν τους σχεδιασμούς μιλούν για την κυβέρνηση των ΗΠΑ που το ‘παίζει’ Μεγάλος Αδερφός…

Έτσι για παράδειγμα η Raytheon Corp. μια εταιρία που παράγει αμυντικά συστήματα έχει, λένε πληροφορίες, επιλεγεί ώστε να είναι πρώτη που θα συμμετέχει στην πρωτοβουλία έχοντας λάβει $100 εκατομμύρια δολάρια για αρχική φάση συμβολαίου παρακολούθησης.

Ήδη πάντως υπάρχει έντονη συζήτηση για τους σκοπούς του προγράμματος. Ένα  email της Raytheon που διέρευσε στη The Wall Street Journal αναφέρει: “Ο γενικός σκοπός του [προγράμματος] είναι η Κυβέρνηση μας … νιώθει πως έχει την ανάγκη να επιβεβαιώσει πως το Δημόσιο κάνει ό,τι μπορεί για να ασφαλίσει Υποδομές σημαντικότατες για την Εθνική μας Ασφάλεια. Το “Perfect Citizen” είναι Μεγάλος Αδερφός”.

Αν και η NSA δεν είχε επίσημο σχόλιο, σύμφωνα με το dailytech, ανώνυμες πηγές αξιωματούχων των ΗΠΑ είχαν θέμα με το δήλωση πως το έπαιζαν “Big Brother”. Είπαν πως το πρόγραμμα ήταν ζωτικής σημασίας γι ατην προστασία του αμερικανικού έθνους και δεν εισέβαλε στην ιδιωτικότητα πιο πολύ από τις κάμερες κυκλοφορίας στις διασταυρώσεις.

Ο όλος σχεδιασμός άλλωστε στα χαρτιά δείχνει να αφορά συστήματα όπως εκείνα της εναέριας Κυκλοφορίας που είχαν σχεδιαστεί σε εποχές που η ασφάλεια δεν ήταν στις πρώτης προτεραιότητες κατασκευής.

Παράλογο; δεν απαντά, άρα λογικό…

Σε κάθε περίπτωση πάντως ίσως είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς τα προσόντα του “Perfect Citizen”, αλλά καθώς το πρόγραμμα θα λαμβάνει σάρκα και οστά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα προκαλέσει μια ζωντανή συζήτηση για τους ρόλους κυβερνήσεων, ιδιωτικότητας, και παρέμβασης στον ιδιωτικό τομέα.

Ζούμε σε καιρούς συντηρητικοποίησης άλλωστε…

Related posts

Τα πρώτα transformer V-22 Osprey για τους Ιάπωνες

gadgetfreak
4 years ago

Φοβίζει τους Αμερικανούς πολιτικούς το stealth μαχητικό της Κίνας;

gadgetfreak
13 years ago

Ηνίοχος 2022 – διέλευση πάνω από την Ακρόπολη μεικτού σχηματισμού αεροσκαφών

gadgetfreak
2 years ago
Exit mobile version