Gadgetfreak :: Not Just Tech
consumer electronics, tech talk / science

Τίτλοι τέλους για την τεχνολογία επίπεδων οθονών SED…

Την… σκληρή απόφαση να τερματίσει τις προσπάθειες για δημιουργία μιας νέας τεχνολογίας οθονών ανακοίνωσε η Canon. Σήμερα αποφάσισε λοιπόν να σταματήσει την έρευνα για τις τηλεοράσεις που ονομάζονται SED, μια τεχνολογία που είχε σαν σκοπό να δημιουργήσει ‘αντίπαλον δέος’ στις LCD και plasma τηλεοράσεις.

Η ανάπτυξη των SED (surface-condition electron-emitter display) οθονών ξεκίνησε το 1986 (!) στην Canon που το 1999 συμμάχησε με την Toshiba -δεύτερο στραπάτσο για την ιαπωνική εταιρία μετά το HD-DVD…

Η τεχνολογία SED συνδύαζε στοιχεία της CRT (cathode ray tube) και LCD (liquid crystal display) τεχνολογίας. Όπως συμβαίνει με τις CRTs, ηλεκτρόνια χτυπούν μια επιφάνεια που είναι καλυμμένη με φώσφορο για να δημιουργηθεί φως. Αντί όμως ο… πυροβολισμός να γίνεται από ένα κανόνι ηλεκτρονίων, τα ηλεκτρόνια ‘φεύγουν’ από έναν πομπό και μια σίτα με πάχος μερικά νανόμετρα. Το αποτέλεσμα είναι μια εικόνα με τη φωτεινότητα των CRT τηλεοράσεων χωρίς την χρονική υστέρηση που έχουν τα LCD panel σε εικόνες που κινούνται γρήγορα…

Το 2004 ιδρύθηκε και η SED Inc. για να ξεκινήσει η εμπορική διάθεση της τεχνολογίας ενώ η Toshiba ήταν τόσο σίγουρη για την επιτυχία που είχε ήδη αρχίσει να μειώνει την ανάπτυξη των plasma TV. Μέχρι το 2010, η εταιρία είχε στόχο το 1/3 των πωλήσεων σε τηλεοράσεις 40 ίντσες και μεγαλύτερες.

Ακολούθησε επένδυση $1.7 δισεκατομμυρίων για εργοστάσιο με τις πρώτες οθόνες να αναμένονται το 2005 κάτι που δεν συνέβη αφού οι εταιρίες μιλούσαν για προβλήματα στην κατασκευή και ανέβαλαν τις πρώτες SED μέχρι το 2007.

Η ιστορία όμως δεν ήταν με το μέρος των Canon και Toshiba αφού οι τιμές των LCD πήραν την κατιούσα…

The end

Related posts

PJ10: βιντεοκάμερα με ενσωματωμένο… προβολέα;!

gadgetfreak
13 years ago

Sony PXW-FS5 – εικόνα 4Κ για pro και όχι μόνο…

gadgetfreak
8 years ago

Naruto SD – Powerful Shippuden Trailer

gadgetfreak
12 years ago
Exit mobile version