Gadgetfreak :: Not Just Tech
men's world

Hi tech ‘δημιούργημα’ της φύσης: δύο φορές πιο ανθεκτικοί και ελαστικοί από… σούπερ αράχνη!

Η συγκεκριμένη αράχνη με όνομα Caerostris darwini χρησιμοποιεί μετάξι δύο φορές πιο ελαστικό από άλλες αράχνες που δημιουργούν ιστό.

Μια αράχνη με ονομασία Caerostris darwini, λοιπόν είναι η… υπεραράχνη της φύσης και οι επιστήμονες έχουν ενθουσιαστεί από τη μελέτης του δημιουργήματος που ζει στις βαθύτερες ζούγκλες της Μαδαγασκάρης. Και όχι μόνο αυτό, αφού το μετάξι που χρησιμοποιεί το θαυμαστό αυτό αρχοντικό μέλος του ζωϊκού βασιλείου, έχει τη δυνατότητα να παράγει το ισχυρότερο βιολογικό υλικό της φύσης!

Όπως λένε ζωολόγοι από το Πανεπιστήμιο που μαζί με τον κο Matjaz Kuntner, βιολόγο από την Σλοβενική Ακαδημία των Επιστημών ανακάλυψαν το C. darwini το 2008, η αράχνη αυτή μπορεί να καλύψει 30τ.μ με ιστό και κρέμεται από τον αέρα με γραμμές από ιστό που έχουν μήκος 30 ολόκληρα μέτρα…

Το C. darwini κατασκευάζει τους τεράστιους αυτούς ιστούς πάνω από ποτάμια και ρυάκια κάτι απίστευτο αφού καμία άλλη αράχνη σε αυτές τις περιοχές δεν χρησιμοποιεί με αυτό τον τρόπο τις ζώνες αέρα πάνω από τους υδάτινους όγκους.

Το μέγεθος αυτών των ιστών οδηγεί σε “τεράστιες δομικές πιέσεις” που γίνονται ακόμη πιο ισχυρές από τα θηράματα που προσπαθούν να ξεφύγουν όταν έχουν παγιδευτεί! Οι παχιές γραμμές ιστού πρέπει να απορροφήσουν κινητική ενέργειας για να μην σπάσουν.

Τι δείχνουν τα στοιχεία: ο καθηγητής Agnarsson σημειώνει πως αυτοί οι ιστοί είναι 10 φορές ισχυρότεροι από το Kevlar με το οποίο σταματούν σφαίρες, ενώ το υλικό της αράχνης C. darwini είναι και δύο φορές πιο ελαστικό από το μετάξι οποιασδήποτε άλλης αράχνης: σε έναν τέτοιο ιστό παγιδεύονται στα δάση τις Μαδαγασκάρης ολόκληρα πουλιά και νυχτερίδες…

Related posts

Ένα ‘φτιάξτο μόνος σου’ Tiger I τάνκ…

gadgetfreak
12 years ago

2020 Mini Mercedes-Benz G-Class

gadgetfreak
5 years ago

RDJ + Audi e-tron GT Concept

gadgetfreak
5 years ago
Exit mobile version