Gadgetfreak :: Not Just Tech
tech talk / science

Ιαπωνία: Στα ίδια επίπεδα η ραδιενέργεια παρά την ‘βομβαρδισμό’ από αέρος…

Αμετάβλητα παραμένουν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον χτυπημένο από τον σεισμό αντιδραστήρα του Σταθμού Παραγωγής Πυρηνικής ενέργειας Fukushima No. 1 και ρτο πρωινό της Πέμπτης.

Η εικόνα παραμένει ιδίας χρησιμότητας ακόμη και μετά την χρήση ελικοπτέρων του στρατού της Ιαπωνίας. Τέτοια ελικόπτερα της Self-Defense Force έριξαν τόνους νερού πάνω στον αντιδραστήρα, είπε η Ιαπωνική Tokyo Electric Power Co.

Συγκεκριμένα δύο ελικόπτερα έριξαν θαλασσινό νερό στον αντιδραστήρα No. 3 τέσσερις φορές λίγο μετά τις 10 π.μ, το πρωί της Πέμπτης ώρα Ιαπωνίας, αλλά τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν μεταβλήθηκαν σε σχέση με πριν, είπε η ιαπωνική ΔΕΗ.

Το επίπεδο της ραδιενέργειας γύρω από το εργοστάσιο στο οποίο παραμένουν ακόμη εργάτες έχει φτάσει τα 3.000 microsievert την ώρα, είπε η εταιρία. Η σύγκριση γίνεται με τα 1.000 microsievert, ή 1 millisievert, στο οποίο εκτιθέμεθα όλοι με ασφάλεια σε ετησία βάση. Ο Toshimi Kitazawa, υπουργός άμυνας της χώρας, είπε νωρίτερα πως ο ίδιος έχει δώσει το πράσινο φως να ρίχνουν νερό ελικόπτερα καθώς η ακτινοβολία είχε φτάσει στο επίπεδο των 4.13 millisievert/ώρα από υψόμετρο 1.000 πόδια και 87.7 millisievert στα 300 πόδια.

Τα ελικόπτερα ολοκλήρωσαν τις ρίξεις από υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων, είπε ο διοικητής της SDF, Ryoichi Oriki.

Αυτές οι ανορδόδοξες τακτικές με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις ήρθαν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου που προσπαθούν να ολοκληρώσουν μια νέα γραμμή ρεύματος που θα κάνει τα συστήματα ψύξης να λειτουργήσουν ξανά και να μειώσουν την ένταση της κρίσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πάντως, δήλωσαν πως ο αντιδραστήρας No. 4 είναι επίσης σε κίνδυνο ενώ εξέφρασαν τη δυσαρέσκιά τους για κενό πληροφόρησης από τους Ιάπωνας για το ύψος του νερού μέσα στην αντιδραστήρα. Η για το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα είναι έντονη αφού οι Ιάπωνες αξιωματούχοι σύμφωνα με το Japan Today δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν πόσο έχει μείνει στην δεξαμενή καθώς τα όργανα παρακολούθησης δεν λειτουργούν.

“Δεν γνωρίζουμε τα επίπεδα του νερού, θερμοκρασίες και τελευταία πληροφόρηση,” είπε ο” Masahisa Otsuki, αξιωματούχος της TEPCO χθες. Χρησιμοποιούνται δε ακόμη και ειδικές μονάδες της αστυνομίας που με κανόνια νερού ρίχνουν νερό στον αντιδραστήρα No. 4 και την δεξαμενή του αντιδραστήρα από απόσταση.

Αυτές οι δεξαμενές χρειάζονται διαρκώς νερό. Ακόμη και όταν έχουν απομακρυνθεί από τον αντιδραστήρα οι ράβδοι ουρανίου είναι εξαιρετικά ζεστοί και πρέπει να ψύχονται για μήνες, ίσως και περισσότερο, ώστε να μην ανεβάσουν πάλι θερμοκρασία και αρχίσουν να εκπέμπουν ραδιενέργεια.

Την κατάσταση χειρίζεται ομάδα 180 ειδικευμένων εργατών που εργάζεται σε βάρδιες. Μια ομάδα που είναι βέβαιο πως είναι κυριολεκτικά σε κρίσιμο κίνδυνο: “Δεν ξέρω πως αλλιώς να το πως αλλά είναι σαν μαχητές αυτοκτονίας σε πόλεμο,” είπε ο Keiichi Nakagawa, βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Ραδιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τόκιο.

Στα θετικά στοιχεία οι ειδικοί λένε πως έξω από τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων που έχει εκκενωθεί, τα επίπεδα είναι φυσιολογικά και δεν εγκυμονούν κίνδυνο.

Η κρίση θα τελειώσει γρηγορότερα με τη νέα γραμμή ισχύος που θα βοηθήσει να λειτουργήσουν ξανά τα συστήματα ψύξης. Ο εκπρόσωπος της TEPCO, Naoki Tsunoda είπε πως η νέα γραμμή είναι σχεδόν τελειωμένη και θα λειτουργήσει “…το γρηγορότερο δυνατό.”

Μάχη με τον χρόνο…

Related posts

CES 2021 – LG SIGNATURE X σειρά και hi end συσκευές

gadgetfreak
3 years ago

Μειωμένες τιμές για SSD: να παραγγείλεις από ΗΠΑ;

gadgetfreak
13 years ago

Μια καινοτομία που ανοίγει δρόμους: Single Wire Technology, όλα σε ένα καλώδιο για φορητές συσκεύες από τη Sony

gadgetfreak
14 years ago
Exit mobile version