Gadgetfreak :: Not Just Tech
consumer electronics

Λιβύη: ο hi tech πόλεμος των Ευρωπαίων στην “Αυγή της Οδύσσειας”…

Το όνομα της, “Odyssey Dawn”…

Χωρίς επίγειες δυνάμεις αλλά με μια συντονισμένη Air/Sea επιχείρηση συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους από αέρος και θάλασσας οι Δυτικές δυνάμεις με εστίαση σε στόχους του καθεστώτος του Καντάφι.

Οι επιθέσεις μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί από γαλλικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη και στόχο έχουν την αποδυνάμωση της λιβυκής αεράμυνας. Από την πλευρά των Βρετανών τις αποστολές έχουν αναλάβει βομβαρδιστικά Tornado.

To βομβαρδιστικό Tornado GR4

Από θαλάσσης περισσότερους από 110 πυραύλους Tomahawk εκτόξευσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, εναντίον στόχων αεράμυνας στη Μιζουράτα και την Τρίπολη.

Όπως δήλωσε ο αμερικανός αντιναύαρχο Ουίλιαμ Γκόρτνει “…αυτή ήταν η πρώτη φάση, αυτού που έχει σχεδιαστεί ως μία επιχείρηση με πολλές φάσεις.” για να συμπληρώσει πως “Τα χτυπήματα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα σε συνεργασία με τους συμμάχους μας,” ενώ Γαλλία και Αμερική ήδη ερίζουν για τα ηνία της “Αυγής της Οδύσσειας.”

Ριπές αντιαεροπορικών όπλων ακούστηκαν το πρωί και στην Τρίπολη, ακολουθούμενες από εκρήξεις και πυρά πολυβόλων, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters ενώ και τα Mirage 2009 σε έκδοση κρούσης αναμένεται να αναλάβουν δράση αλλά στη δεύτερη φάση της επιχείρησης..

Η Αθήνα έχει ρόλο υποστήριξης με διάθεση μίας φρεγάτας και δύο ελικόπτερων SAR (έρευνας & διάσωσης) ενώ 4 μαχητικά F-16, είναι διαθέσιμα σε περίπτωση που χρειαστεί να ελέγξουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ένα ιπτάμενο ραντάρ (AWACS) θα πραγματοποιεί πτήσεις ανάμεσα σε Κρήτη και Σικελία.

Στη δημοσιότητα έχουμε και βίντεο κατάρριψης Mig 23 των κυβερνητικών δυνάμεων…

Related posts

Nέος Tokina 11-18mm f/2.8 ATX-M φακός για Sony E

gadgetfreak
2 years ago

Sony DSC-KW1 – η νέα compact τη Γιαπωνέζας θα έχει νέο Exmor RS αισθητήρα…

gadgetfreak
10 years ago

Panasonic και Mozilla δουλεύουν σε Firefox OS Open Platform για τις Smart TVs;

gadgetfreak
10 years ago
Exit mobile version