Gadgetfreak :: Not Just Tech
tech talk / science

Blu-ray – γιόρτασε τα πέμπτα του γενέθλια…

Το δισκάκι που έφερε την Υψηλή Ευκρίνεια, το Blu-ray γιορτάζει αυτές τις ημέρες τα πέμπτα του γενέθλια. Ναι, ο γιος του DVD έγινε πέντε…

Η τεχνολογία μπορεί να έχει μια δεκαετία πίσω της αλλά χρειάστηκαν μερικά χρόνια μέχρι τα Blu-ray δισκάκια να γίνουν εμπορικά – σήμερα είναι μια βιομηχανία πολλών δισ. και αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει το DVD.

Όλα αυτά χωρίς να είναι τα πάντα… ρόδινα. Η εταιρία ερευνών, το NPD group, βρήκε πως στις ΗΠΑ οι πωλήσεις DVD και Blu-ray έχουν πέσει το 2011, ρίχνοντας όμως το φταίξιμο και σε ‘μέτριους’ τίτλους που βγαίνουν στην αγορά.

Από την άλλη παρά τα πολλά ψηφιακά φορμά και όλες αυτές τις υπηρεσίες video on demand, το αποτέλεσμα είναι θετικό αφού υπάρχει τεράστια αγορά για τα ‘φυσικά’ φορμά.

Έσοδα από δισκάκια

Μιλώντας στο Insight 360 BVA event στο Λονδίνο και όπως μεταφέρει το ΤechRadar, ο κος Andrew Tessler, οικονομικός αναλυτής στην Οxford Economics, είπε πως οι πωλήσεις DVD και Blu-ray είναι ύψιστης σημασίας για το μέλλον της τηλεόρασης της τηλεόραση και του κινηματογράφου με το 47% των εσόδων όλων των ταινιών μεγάλους μήκους να έρχονται από τις πωλήσεις βίντεο.

Αν και το έχουμε ‘κατηγορήσει’ ως ένα δισκάκι που δεν φέρνει και πολλές βελτιώσεις συγκριτικά με το DVD, συγκριτικά το Blu-ray είναι πραγματικά ‘διαμάντι’: έφερε την θέαση 1080p στο σπίτι, ενώ με χαρακτηριστικά BD-Java και BD-Live έκαναν το Βlu-ray να είναι μια πιο ολοκληρωμένη ‘εμπειρία’ ψυχαγωγίας.

Το Blu-ray για να επιβιώσει πάντως θα έχει τη βοήθεια του UltraViolet. Το UltraViolet έχει υποστήριξη από 70 εταιρίες – συμπεριλαμβανομένων των Sky, Netflix, LoveFilm, Samsung, HP και Dell. Τι είναι; Η ιδέα είναι να αγοράζεις κάτι σε Blu-ray – ή κάποιο άλλο φορμά και να μπορείς να έχεις πρόσβαση στο περιεχόμενο από πολλές συσκευές ΚΑΙ σε ψηφιακή μορφή. Ουσιαστικά μια ιδέα ‘πακέτο’ που μπορεί να εκτοξεύσει το BD…

To πρόγραμμα περιέγραψε ο Tim Wright, VP, υπεύθυνος παγκοσμίως για new media και tech στη Sony Pictures, που είπε στο TechRadar: “Είναι ένα ντουλάπι με δικαιώματα. Με αυτό έχεις πρόσβαση σε ταινίες και τηλεοπτικό πρόγραμμα οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Θα επιτρέπουμε μέχρι και σε έξι άτομα ενός νοικοκυριού να έχουν τρία ταυτόχρονα streaming feeds.

Συμπέρασμα: η ενσωμάτωση των δικαιωμάτων για το UltraViolet πρέπει να γίνει σε όλα τα Blu-ray δισκάκια άμεσα ώστε να μην ‘χτυπηθεί’ θανάσιμα από το downloading. Θα έχεις και το δισκάκι στην ταινιοθήκη σου…

Related posts

Θέλει “… να καταστρέψει” το Wikileaks, λέει ο ιδρυτής του…

gadgetfreak
14 years ago

Το μέλλον ανήκει στο LiteOS;

gadgetfreak
9 years ago

Τους πολυπύρηνους OMAP5 multi-core Cortex-A15 αποκαλύπτει η Texas Instruments – για το 2ο μισό του 2012…

gadgetfreak
13 years ago
Exit mobile version