Gadgetfreak :: Not Just Tech
military / aviation

Όλος ο αμερικανικός στόλος stealth στο έδαφος…

Ναι, έχει επενδύσει τεράστια ποσά η Αμερική στην τεχνολογία stealth.

Αναφερόμαστε σε δισεκατομμύρια σε εξέλιξη οικογενειών μαχητικών stealth αλλά μετά από την παραγωγή 170 F-22 Raptors και καμιά 20 F-35 Joint Strike Fighters, ούτε ένα δεν είναι σε υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή η Αμερική δεν έχει ούτε ένα stealth μαχητικό δεν πετά.

Το F-22 έχει μείνει στο έδαφος από πιθανή διαρροή σε σύστημα οξυγόνου από τον Μάιο ενώ έχει σταματήσει και η παραγωγή των τελευταίων Raptors αφού τα μαχητικά δεν μπορούν να πετάξουν από το εργοστάσιο (!)

Την περασμένη εβδομάδα και οι δοκιμές των F-35 σταμάτησαν λόγω προβλημάτων στο ενσωματωμένο σύστημα παροχής ενέργειας. Είναι η τρίτη φορά που ο στόλος των πανάκριβων – το όλο πρόγραμμα θα έχει συνολικό κόστος μερικά… τρις δολάρια – JSF έχει μείνει στο έδαφος.

Πριν λίγα 24ωρα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να δαπανήσει άλλα $535 εκατομμύρια για να αγοράσει ακόμη 38 JSF. Κάποια στιγμή το 90% του στόλου των μαχητικών των ΗΠΑ θα είναι οι τρεις παραλλαγές του συγκεκριμένου σκάφους.

Πόσο έχουν τα αεροσκάφη αυτά που σήμερα δεν… πετούν; Το JSF έχει σαν στόχο να οδηγήσει στην παραγωγή 2.400 αεροσκαφών και με πολλές καθυστερήσεις. Το 2002 το σχέδιο ήταν να υπάρχουν 90 JSF που θα πετούν το 2012 αλλά όπως έχουν σήμερα τα πράγματα η Αεροπορία και το Ναυτικό δεν θα έχουν τις δικές τους εκδόσεις πριν από το 2016 ενώ οι… πρασινομπερέδες του Ναυτικού δύσκολα θα γνωρίζουν πότε θα έχουν την έκδοση τους.

Τα 5η γενιάς μαχητικά δεν έχουν ακόμη βρει το ‘δρόμο’ τους παρά το τεράστιο τεχνολογικό προβάδισμα των ΗΠΑ.

Related posts

To απιστεύτο hi tech κράνος των $400,000 των stealth μαχητικών

gadgetfreak
3 years ago

To εντυπωσιακό γερμανικό άρμα KF51 Panther

gadgetfreak
2 years ago

Αυτό είναι το προεδρικό ελικόπτερο των $1.24 δις…

gadgetfreak
10 years ago
Exit mobile version