Gadgetfreak :: Not Just Tech
consumer electronics

Cook και Apple σε δεκαετή ‘γάμο’…

Ο Τim Cook που διαδέχεται τον Jobs στο τιμόνι της πιο ‘πολύτιμης’ εταιρίας στον κόσμο έχει έρθει και σε συμφωνία για γάμο με την Apple. Απλά τα πράγματα.

Το δε bonus πακέτο που συνοδεύει τη συμφωνία είναι ένα τεράστιο πακέτο με την Apple να δίνει στον Cook ένα εκατομμύριο μετοχές που σε σημερινές τιμές αξίζουν $383 εκατομμύρια.

Όλα αυτά όμως θα τα λάβει σε δέκα χρόνια. Συγκεκριμένα θα λάβει τα μισά στα πέντε χρόνια και τα άλλα μισά στα άλλα πέντε.

Αυτό που φαίνεται να θέλει η Apple από τον Cook είναι να είναι τόσο ‘πιστός’ στην εταιρία όσο ήταν ο Steve…

Από την άλλη ΕΙΝΑΙ και ασυνήθιστο για μια εταιρία να δηλώνει πως θέλει να μείνει με τον ίδιο CEO της για μια δεκαετία ενώ το όλο… buzz από το στρατόπεδο του Apple Press μιλά για μια μετοχή ποθ του χρόνου θα κοστίζει $477 και Cook θα μπορεί να αγοράσει μια μικρή χώρα. Σχεδόν.

Υπάρχουν πάντως και εκείνοι που πιστεύουν πως ο Cook θα πρέπει να κάνει ΠΟΛΛΑ περισσότερα από ένα πιο λεπτό iPad και iPhone για να φτάσει το όραμα του Steve Jobs και την ‘ποιότητα’ των ιδεών του.

Και δεν έχουν άδικο…

Η αποστολή… Cook!

Οι ειδικοί στο χώρο της τεχνολογίας τον θεωρούν ως τον κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για την επιτυχία της Apple να παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού. Ο Cook είναι ένα εξαιρετικός μηχανικός με ταλέντο στη βελτιστοποίηση των εργασιών. Το μόνο του πρόβλημα είναι ότι δεν είναι Steve Jobs, δηλαδή ο απόλυτος οραματιστής που άλλαξε τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται και αλληλεπιδρούν με τους υπολογιστές τους.

Η πρόκληση για τον Cook είναι η διαχείριση της Apple. Τουλάχιστον από λειτουργικής άποψης, αυτή είναι μία δουλειά που την κάνει εδώ και αρκετά χρόνια. Η πρόκληση για τον Cook είναι να καταφέρει να επεκτείνει την επιχείρηση και να εξασφαλίσει τη σταθερή ροή παραγωγής νέων προϊόντων που επιθυμούν οι καταναλωτές.

Ευτυχώς για τον Cook, όπως είπε στο CNN ο δημοσιογράφος της επιχειρηματικής στήλης των New York Times Joe Nocera, η Apple έχει μια δυνατή γκάμα των προϊόντων στο οπλοστάσιό της, πράγμα που θα εξασφαλίσει υψηλές πωλήσεις στο άμεσο μέλλον. Αυτό που θα ακολουθήσει θα καθορίσει και το μέλλον της εταιρείας. Και αυτή η ευθύνη πέφτει τώρα ξεκάθαρα στους ώμους του Tim Cook.

Σίγουρα η επιτυχής ανανέωση της γκάμας των υφιστάμενων προϊόντων με νέες εκδόσεις παραμένει ένα πολύ σημαντικό έργο. Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως έγκειται στην επινόηση νέων προϊόντων που σε κάνουν να θέλεις να τα αγοράσεις οπωσδήποτε, όπωςτο ήταν το iPhone, το iPad, και τα iTunes.

Έτσι, έχοντας αυτό στο μυαλό, παρουσιάζουμε εδώ τα τρία πράγματα που ο Cook, όπως και οποιοσδήποτε άλλος CEO αναλαμβάνει τη θέση ενός θρύλου, πρέπει να κάνει.

1. Να είσαι ο εαυτός σου. Ο Jobs είναι «ονειροπόλος και καινοτόμος, ταυτόχρονα όμως είναι και ένας άνθρωπος της πράξης και της εφαρμογής… ένα είδος δημιουργικής και επιχειρηματικής ιδιοφυίας μαζί», όπως τον περιέγραψε ο συγγραφέας Michael Useem στο NPR τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Jobs εγκατέλειψε μέρος των καθηκόντων του που αφορούσαν τις καθημερινές λειτουργίες της εταιρείας. Ο Cook έχει πολλές δυνατότητες. Έχει αποδείξει τις ικανότητές του και φαίνεται να χαίρει της εμπιστοσύνης των ανώτερων στελεχών και του διοικητικού συμβουλίου. Αυτό θα πρέπει να του δίνει την αυτοπεποίθηση να συνεχίσει να διοικεί.

2. Ψάξε για άτομα που κάνουν επιτυχίες. Από αυτή την άποψη, ο Κουκ μοιάζει με τον επικεφαλής μίας εταιρείας υπηρεσιών ψυχαγωγίας που παράγει δημοφιλή τραγούδια, τηλεοπτικά σόου και ταινίες. Πρέπει να βρει τρόπους να κάνει την Apple ένα μέρος όπου θα θέλουν να εργαστούν ταλαντούχοι μηχανικοί και σχεδιαστές εφαρμογών.

3. Να προβάλλεσαι δημόσια. Ο Cook δεν έχει το «εκτόπισμα» της προσωπικότητας του Jobs, αλλά είναι δεινός ομιλητής. Ως επικεφαλής μιας εταιρείας προτύπου, τόσο ο ίδιος όσο και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του πρέπει να επιζητούν μεγαλύτερη δημόσια προβολή. Αυτό θα καθησυχάσει το κοινό της Apple ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να είναι έτσι όπως την έχουν συνηθίσει. Ο Cook θα πρέπει επίσης να βρει τρόπο να ρίξει τα φώτα πάνω στα δημιουργικά τμήματα. Το κοινό είναι καλό να ξέρει ποιος βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη των προϊόντων.

Related posts

Δύο βίντεο πρώτη ‘περιήγηση’ στην 1D X…

gadgetfreak
13 years ago

Sony – it’s… home cinema και Blu Ray player time!

gadgetfreak
11 years ago

IFA 2015 – Τρία νέα Lenovo tablet…

gadgetfreak
9 years ago
Exit mobile version