Gadgetfreak :: Not Just Tech
space talk

Στο διάστημα ο russian δορυφόρος Glonass-M…

Έναν ακόμη δορυφόροw Glonass-M, μέρος του ρωσικού σύστημα τος πλοήγησης, το αντίστοιχο του αμερικανικού GPS είναι στο διάστημα…

Οι επιστήμονες του διαστημικού προγράμματος της Ρωσίας περίμεναν να ολοκληρωθεί η εκτόξευση για να ασχοληθούν και με τον διαστημικό βολιστήρα Phobos-Grunt με τον οποίο έχουν χάσει την επαφή.

Ο Glonass-M απεστάλει με έναν πύραυλο Soyuz από το διαστημικό κέντρο Plesetsk όπως είπε η ρωσική διαστημική υπηρεσία RIA Novosti.

Ο κος Alexei Zolotukhin, υπεύθυνος του τμήματος – Russian Space Forces, είπε πως υπάρχει επικοινωνία με τον δορυφόρο και όλα κυλούν όπως πρέπει.

Το GLONASS, ακρωνύμιο για το Globalnaya navigatsionnaya sputnikovaya sistema ή Global Navigation Satellite System, είναι ένα σύστημα με 30 δορυφόρους σήμερα και φυσικά έχει τις γνωστές αποστολές για την ειρήνη και – κυρίως, τον πόλεμο.

Σήμερα υπάρχουν 23 λειτουργικοί δορυφόροι αλλά για παγκόσμια κάλυψη υπάρχει ανάγκη για 24.

Τρεις Glonass-M έφυγαν από το Baikonur στο Kazakhstan νωρίτερα φέτος για να αντικαταστήσουν τρεις αποτυχημένες εκτοξεύσεις που έγιναν πέρυσι και… κατέληξαν συντρίμμια.

Σύμφωνα με το GLONASS website τέσσερις από τους δορυφόρους που υπάρχουν είναι για… παροπλισμό, δύο είναι σε συντήρηση, ένας είναι ‘αναπληρωματικός’ και ένας σε δοκιμές.

Τέτοιο σύστημα σκέφτεται και η Κίνα ενώ η Ευρώπη ετοιμάζει το Gallileo…

Related posts

Solar Orbiter – Εκτόξευση για να δούμε τον Ήλιο καλύτερα

gadgetfreak
4 years ago

Ευρωπαϊκό Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (E-ELT)

gadgetfreak
10 years ago

Μια NASA Web App σου επιτρέπει να ελέγχεις χώρο και χρόνο σε 3D…

gadgetfreak
13 years ago
Exit mobile version