Gadgetfreak :: Not Just Tech
consumer electronics, tech talk / science

Βραβεία Sony World Photography Awards 2012 – oι νικητές του διαγωνισμού και του L’Iris D’Or…

 

Ο Αμερικανός φωτογράφος Mitch Dobrowner ανακηρύχθηκε, την Πέμπτη 26 Απριλίου, ο φετινός νικητής του περίφημου βραβείου L’Iris D’Or (Χρυσή Ίριδα) και φωτογράφος της Χρονιάς 2012 στο διαγωνισμό Sony World Photography Awards.

 

Ο Dobrowner απέσπασε το βραβείο κατά τη διάρκεια της τελετής Sony World Photography Awards Gala, στο Ξενοδοχείο Hilton στο Park Lane στο Λονδίνο, για την εξαιρετική σειρά φωτογραφιών του με τίτλο «Καταιγίδες» (Storms). Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά που η τελετή απονομής φιλοξενείται στο Λονδίνο. Τα προηγούμενα χρόνια, τη μεγάλη βραδιά των απονομών φιλοξενούσε το περίφημο Palais des Festivals, στις Κάννες. Για το 2012, κατατέθηκαν στο διαγωνισμό πάνω από 112.000 φωτογραφίες από 171 χώρες – πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό φωτογραφιών που έχει κατατεθεί έως σήμερα.

O Dobrowner, κατά τη διάρκεια παραλαβής του βραβείου του, δήλωσε: «Στις φωτογραφίες που αφορούν τοπία, υπάρχει μία στιγμή που δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά. Θέλω οι εικόνες μου να μιλάνε. Εξάλλου, αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο της φωτογραφίας».
Ο Dobrowner μεγάλωσε στο Long Island, στη Νέα Υόρκη. Όταν ήταν έφηβος, του χάρισαν μία παλιά μηχανή Argus με αποστασιόμετρο για να παίζει. Μετά από λίγη έρευνα και αφού είδε τις φωτογραφίες των Minor White και Ansel Adams, γρήγορα εθίστηκε στη φωτογραφία. Του αρέσει να δημιουργεί εικόνες που κάνουν τους άλλους να σκέφτονται τον τρόπο με τον οποίο εκείνος βλέπει τον πλανήτη. Δήλωσε: «Νιώθω ότι χρωστάω πολλά στους μεγάλους φωτογράφους του παρελθόντος, ειδικά στον Ansel Adams, για την αφοσίωσή τους στην τέχνη και επειδή με ενέπνευσαν όταν ήμουν έφηβος. Παρόλο που δεν τους γνώρισα ποτέ, μου έδωσαν ώθηση και με βοήθησαν να καθορίσω την πορεία της ζωής μου».

Ο Dobrowner επελέγη ως ο νικητής του L’Iris D’Or από μια εννεαμελή κριτική επιτροπή. Εκτός από το χρηματικό έπαθλο των 25.000 δολαρίων και το φωτογραφικό εξοπλισμό ψηφιακών μηχανών SLR της Sony, θα γίνει και ο ίδιος μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Φωτογραφίας, όπως και οι προηγούμενοι νικητές του L’Iris d’Or, Alejandro Chaskielberg, Tommaso Ausili, David Zimmerman και Vanessa Winship.

Ο W. M. Hunt, Πρόεδρος της τιμητικής Κριτικής Επιτροπής 2012 και τελετάρχης της απονομής των Βραβείων 2012, σχολίασε, «Η επιλογή της κριτικής επιτροπής για τον Mitch Dobrowner, ως νικητή, μου δίνει τεράστια χαρά, επειδή είναι ο καλύτερος σε αυτό που αντιπροσωπεύει το κλασσικό, αλλά και το  σύγχρονο στη φωτογραφία. Η τέχνη του διέπεται από την αίσθηση της ιστορίας του, καθώς και από τη μεγάλη δεξιότητά του, ενώ, ταυτόχρονα, ωθεί τη φαντασία του ξεπερνώντας τα όριά του. Το έργο του προσφέρει μία ενστικτώδη ορμή, ενώ είναι πολύ καλά δομημένο. Πιστεύω ότι πρόκειται για μία εξαιρετική επιλογή».
Νικητής στον Ανοικτό Διαγωνισμό της φετινής διοργάνωσης του Sony World Photography Awards αναδείχθηκε ο Tobias Bräuning για την καινοτόμα και εντυπωσιακή φωτογραφία του με τίτλο «Βασίλισσα που χορεύει» (Dancing Queen), στη κατηγορία «Σε κλάσματα δευτερολέπτου», μία νέα κατηγορία για φέτος. Ο Bräuning εμπνεύστηκε αυτήν τη εικόνα από φωτογραφίες απλών σταγόνων νερού σε ένα γερμανικό φόρουμ για DSLR στο Ιnternet. Ο εικοσιεννιάχρονος μηχανικός λογισμικού από τη Γερμανία απέσπασε ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 δολαρίων και τελευταίας τεχνολογίας φωτογραφικό εξοπλισμό μηχανών SLR της Sony.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς πραγματοποιήθηκαν κι άλλες βραβεύσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή των νικητών στους επαγγελματίες στη νέα κατηγορία «Φύση και Άγρια Ζωή», αλλά και σε άλλες όπως τις «Σύγχρονα Θέματα» και «Ταξίδι». Μεταξύ των νικητών βρίσκεται και ο Peter Franck, από τη Γερμανία, τον οποίο γνωρίσαμε ως νικητή του 2010, και ο οποίος, φιναλίστ σε τέσσερις κατηγορίες, θριάμβευσε στην Εμπορική φωτογραφία στις κατηγορίες «Καμπάνια» και «Μόδα», αλλά και ο Simon Norfolk, από το Ηνωμένο Βασίλειο, νικητής του «Φωτορεπορτάζ & Ντοκιμαντέρ» στην κατηγορία «Άνθρωποι», ο οποίος είναι συγγραφέας βιβλίων όπως το Bleed, που βασίζεται στις συνέπειες του πολέμου στη Βοσνία.

 

Στην τελετή βράβευσης παραστάθηκαν κάποιες από τις πιο σημαντικές μορφές της διεθνούς φωτογραφικής κοινότητας, μαζί τους και ο Υπουργός Πολιτισμού, Ed Vaizey, ο οποίος υποστήριξε τη βιομηχανία της φωτογραφίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Tatsuya Akashi, Αντιπρόεδρος του τμήματος Digital Imaging στη Sony Europe, δήλωσε: «Φέτος είδαμε μία εντυπωσιακή συλλογή απίστευτων εικόνων από τους συμμετέχοντες σε όλες τις κατηγορίες. Όραμά μας είναι να εμπνέουμε φωτογράφους σε όλα τα επίπεδα, ώστε να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους, και είναι πολύ ικανοποιητικό ότι μπορούμε να τους παρέχουμε μία τόσο σοβαρή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα  εκθέτουν το ταλέντο τους, ενώ η βιομηχανία της φωτογραφίας θα μπορεί να γιορτάζει μαζί τους τον υπέροχο κόσμο της φωτογραφίας».

Οι νικήτριες εικόνες, αλλά και άλλες, θα εκτίθενται στην έκθεση The Sony World Photography Awards Exhibition στο Somerset House. Η έκθεση στην υπέροχη γκαλερί Embankment προσφέρει στους επισκέπτες τις εκπληκτικές σύγχρονες φωτογραφίες που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων, από φωτορεπορτάζ και ντοκιμαντέρ μέχρι μόδα, φύση, αρχιτεκτονική και σπορ.  Η έκθεση αυτή, που αποτελεί ένα μέρος της έκθεσης World Photo, στο Λονδίνο, θεωρείται ως το παγκόσμιο φωτογραφικό γεγονός της χρονιάς, το δε φεστιβάλ θα περιλαμβάνει και μια σειρά εκδηλώσεων, ομιλιών, σεμιναρίων και εκθέσεων.

Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς (Outstanding Contribution)

Το φετινό Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία απέσπασε ο William Klein, μία από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες στο χώρο της φωτογραφίας και των ταινιών του 20ου αιώνα. Έχοντας πίσω του μία εξηντάχρονη καριέρα, ο Klein, ετών 83, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο, πάντα πρωτοπόρος στο μέσο που υπηρετούσε.

Student Focus

O σπουδαστής φωτογραφίας Asef Ali Mohammad, από το Πανεπιστήμιο του Middlesex του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακηρύχτηκε νικητής του διαγωνισμού Student Focus. Ο Asef αντιμετώπισε σκληρό συναγωνισμό, αφού είχαν δηλώσει συμμετοχή σπουδαστές από 200 ιδρύματα σε έξι ηπείρους.

Ο Asef χρησιμοποίησε μία φωτογραφική μηχανή SLT-A65 της Sony για να ολοκληρώσει το έργο του «Ο κόσμος σας με χρώμα» (Your world in colour), το οποίο προκαλεί το συναίσθημα μέσω της επιλογής των χρωμάτων. Φωτογράφησε μία σειρά από εικόνες με θέμα νέους στην Καμπούλ, οι οποίες απέσπασαν το πρώτο βραβείο, μεταξύ άλλων δέκα φιναλίστ φωτογράφων και χάρισαν στο Πανεπιστήμιο του Middlesex τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακό εξοπλισμό οπτικής απεικόνισης της Sony αξίας 45.000 Ευρώ, ως έπαθλο.

Η Virginia Morrison (ΗΠΑ), Executive Director της Society for Photographic Education και κριτής, δήλωσε: «Δεδομένης της θεματικής έμφασης του διαγωνισμού, το χρώμα, εξεπλάγην από το πόσο με έλκυσε η διακριτική χρήση του σε κάθε μία από τις εικόνες της σειράς. Ο δημιουργός τοποθέτησε κάθε υποκείμενο μέσα σε ένα περιβάλλον, που χρησιμοποιούσε το χρώμα ως δομικό πλαίσιο, στο οποίο παρουσιαζόταν και τονιζόταν η απευθείας ματιά κάθε ενός από τα μοντέλα στα πορτρέτα, η οποία ματιά βελτιώνονταν υπέροχα με αυτόν τον τρόπο. Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πολύ διακριτικά, αλλά ο καλλιτέχνης τα χρησιμοποίησε με συνέπεια και δεξιοτεχνία σαν αρχιτεκτονική για το πορτρέτο».

Κατηγορία Νέων (Youth Award)

Ο τίτλος του νικητή του διαγωνισμού Sony World Photography Awards στην Κατηγορία Νέων (Youth Award) απονεμήθηκε στον Sergey Kolyaskin από τη Ρωσία, για τη φωτογραφία του «Ο τελευταίος ήρωας» (The Last Hero). Ο Sergey έλαβε εξοπλισμό φωτογραφικών μηχανών Digital SLR από τη Sony, και η νικήτρια φωτογραφία του θα έχει μια θέση στην έκθεση των νικητών. Η Κατηγορία Νέων έκανε το ντεμπούτο της φέτος στα Βραβεία του 2012 και ήταν ανοιχτή για όλους τους ενδιαφερόμενους ηλικίας κάτω των 20 ετών.

Βραβείο 3D (3D Award)
Το Βραβείο 3D Award, που δόθηκε για πρώτη φορά στο φετινό διαγωνισμό, απονεμήθηκε στον Nick Saglimbeni από τις ΗΠΑ για την εκπληκτική του φωτογραφία «Πυρηνικό καλοκαίρι» (Nuclear Summer). Ο Nick φωτογραφίζει πολλές εμπορικές διαφημιστικές καμπάνιες με διασημότητες και εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρος στον κόσμο της 2D και 3D φωτογραφίας. Στο διαγωνισμό μπορούσε να λάβει μέρος, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί τεχνολογία true 3D στη λήψη φωτογραφιών ή βίντεο. Οι κατηγορίες ήταν οι εξής: ‘3D Panoramic’ και ‘3D Still’.

Βραβεία κινούμενης εικόνας (Moving Image Awards)
Η Natasha Nicholson και Michael McDougall από τον Καναδά, απέσπασαν το Βραβείο κινούμενης εικόνας για τη μικρού μήκους ταινία τους «Νεκρές γλώσσες» (Dead Languages). Ο Michael έχει εμπειρία στο design και στις κινούμενες εικόνες, ενώ η Natasha είναι φωτογράφος. Μοιράζονται τις ίδιες ευαισθησίες και αποφάσισαν να δουλέψουν, ως ομάδα, ώστε να δημιουργήσουν ένα όμορφο οπτικό αποτέλεσμα κινούμενων εικόνων.

Καμπάνια Focus

Στην τελετή ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η επερχόμενη καμπάνια Focus θα έχει τίτλο «Νέοι σε αποστολή» (Youth on Assignment). Μάλιστα, θα ενσωματώσει σπουδαστές φωτογραφίας από τα προγράμματα Εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Sony σε περιοχές όπως η Σουμάτρα, η Αργεντινή, η Νότιος Αφρική, το Μαλάουι και άλλες περιοχές. Όχι απλώς, επειδή πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, αλλά επειδή δίνεται μια ευκαιρία στους νέους να ασχοληθούν με πραγματική ανθρωπιστική εργασία και όλα αυτά να καταγραφούν, χάρη στη δύναμη της φωτογραφίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ & ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Επικαιρότητα

Σύγχρονα θέματα

Άνθρωποι

 

Σπορ

Τέχνες και Πολιτισμός

Φύση & Άγρια ζωή

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Καμπάνια

Ταξίδι

Μόδα

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Αρχιτεκτονική

 

Πορτρέτο

Τοπίο

Νεκρή φύση

Εννοιολογική Σύλληψη

Related posts

Robinhood Cryptocurrency Online Brokerage

gadgetfreak
6 years ago

Super AMOLED οθόνες; όχι δεν θα τις δούμε στα Samsung…

gadgetfreak
13 years ago

Sony Subtitle Glasses – γυαλιά Υποτίτλων για άτομα με προβλήματα ακοής..

gadgetfreak
13 years ago
Exit mobile version