Gadgetfreak :: Not Just Tech
military / aviation

Νέα εποχή για το Hi Tech Σύστημα Μάχης Aegis

Οι μεγαλύτερες εταιρίας των ΗΠΑ στον τομέα, οι Lockheed Martin, Raytheon και Boeing έχουν από τον Δεκέμβρη του 2012 υποβάλει τις προτάσεις τους για την εξέλιξη του συστήματος Aegis. Τι είναι; το πιο ισχυρό σύστημα διαχείρισης μάχης των ΗΠΑ, βασικό σε κάθε ναυτική δύναμη τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια για τις ΗΠΑ…

DN-ST-93-04318

Ο διαγωνισμός αυτός, ο Combat System Engineering Agent (CSEA) θα έχει σαν στόχο να παρέχει την ‘επόμενη ημέρα’ για το Aegis, το πιο ισχυρό σύστημα της Αμερικής για Αεράμυν και άμυνα απέναντι σε βαλιστικούς πυραύλους -surface warfare and ballistic missile defense (BMD).

Η Lockheed έχει αναλάβει το Aegis με συμβόλαιο από το 1995 όταν και αγόρασε την Martin Marietta ενώ η προϊστορία του συστήματος μας πάει πίσω στην RCA που άρχισε να το εξελίσει από τα 1960s με τη General Electric να αγοράζει μετά την εταιρία και στη συνέχεια τη Martin Marietta να το αποκτά πριν καταλήξει στη Lockheed.

Το Aegis που εκτιμάται πως είναι από τα ικανότερα σήμερα στο ρόλο έχει εγκατασταθεί σε όλα τα καταδρομικά της κλάσης Ticonderoga, 27 σκάφη, ενώ βρίσκεται και σε 70 DDG 51 Arleigh Burke αντιτορπιλικά. Σκάφη με το σύστημα έχει και η Ισπανία, η Νορβηγία, η Ιαπωνία και η Κορεά με την Αυστραλία να ετοιμάζει κλάση αντιτορπιλικών Aegis.

Είναι ένας συνδυασμός από ραντάρ, υπολογιστικά συστήματα και όπλα που αρχικά είχαν στόχο τους Σοβιετικούς πυραύλους ενώ στα χρόνια πολλά σκάφη απέκτησαν ικανότητες απέναντι σε πυραύλους – BMD systems. Ταυτόχρονα η τεχνολογία είναι και η βάση για το επίγειο σύστημα Phased Adaptive Approach που στήνεται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Υπηρεσί Missile Defense Agency, 24 σκάφη Aegis- πέντε καταδρομικά και 19 αντιτορπιλικά, έχουν ικανότητα BMD με τον αριθμό να φτάνει τα 32 πλοία μέχρι το τέλος του 2013.

Με το νέο συμβόλαιο CSEA στόχος θα είναι η εξέλιξη του Aegis αλλά ίσως και το στήσιμο ενός νέου συστήματος για τα σκάφη DDG 51 Flight III από το 2016 που θα έχουν νέο σύστημα μάχης ή θα συνεχίζουν με το Aegis.

Νέο ραντάρ…

Οι εξελίξεις τεχνολογικά τρέχουν πάντως και στο βασικό στοιχείο του συστήματος και κάθε συστήματος αεράμυνας, τα ραντάρ, με νέα ραντάρ ενεργής σάρωσης – phased-array radar, να εξελίσσονται στη θέση του SPY-1, του “the Shield of the Fleet”, από τα πλοία κλάσης 2016 Flight III και μετά.

Στο νέο σύστημα δουλεύουν οι Lockheed, Raytheon και Northrop με το AMDR και θα είναι ένα dual-band σύστημα με τρια μοντέλα S-band (AMDR-S) που θα ανταγωνιστούν μέσα από δοκιμές για το ρόλο και το παχυλό συμβόλαιο.

Related posts

X-61A DARPA Gremlins Air Vehicle Flight Test

gadgetfreak
3 years ago

Silynx C4Grip: τεχνολογία που βρίσκει… ‘χρήση’ για τα δάχτυλα ενός στρατιώτη!

gadgetfreak
13 years ago

Working on the F-35

gadgetfreak
4 years ago
Exit mobile version