Gadgetfreak :: Not Just Tech
ecotech / electric, futuristas / iDea, tech talk / science

Η ώρα των διάφανων ηλιακών panel…

Αυτή η ιστορία με τα ηλιακά πάνελ και την χρήση, τοποθέτηση τους θα τελειώσει κάποια στιγμή που πολύ απλά κάθε κούφωμα και παράθυρο αντί για τζάμι θα έχει τζάμι/ηλιακό πάνελ. Απλό. Τέλος.

Transparent-Solar-Cells

Το πρόβλημα μέχρι στιγμής; Είναι ζήτημα το να ‘αιχμαλωτίσεις’ το ηλιακό φως όταν του… επιτρέπεις να περάσει! Φαίνεται πάντως πως ερευνητές του Πανεπιστημίου Michigan State βρήκαν τον τρόπο – ή έναν τρόπο έστω. Μια επίστρωση από οργανικά μόρια που μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους τύπους του φωτός.

Η επίστρωση δηλαδή, συλλαμβάνει δύο φάσματα – “…ultraviolet and near-infrared sun rays”, και τα στέλνει στα πλαινά του πάνελ όπου είναι οι συλλογείς.

Με αυτό τον τρόπο, το φως που το δικό μας μάτι ΔΕΝ αντιλαμβάνεται ούτως ή άλλως, γίνεται ενέργεια. Επανάσταση. Τι μένει;

Δουλεία, πολύ δουλειά ώστε η αποδοτικότητα, ο λόγος μετατροπής δηλαδή, να πάει από το 1% στο περίπου 19% των άλλων μεθόδων ή τουλάχιστον, κατά τον κο Richard Lunt, μέλος του MSU College of Engineering, να είναι κοντά στο 5%.

Μια τέτοια τεχνολογία, μαζί με την εξέλιξη των αυτοψυχώμενων πάνελ – self-cooling solar, και τη συνδρομή της νανοτεχνολογίας, θα έχει σαν αποτέλεσμα σε μερικές δεκαετίες, κάθετι να έχει το δικό του ηλιακό πανελ.

Και θυμηθείτε πως ζείτε στην Ελλάδα.

Related posts

Android: το ‘κατάστημα’ θα ξεπεράσει το Apple App Store σε μέγεθος μέχρι τον Αύγουστο του 2011…

gadgetfreak
13 years ago

Τι έρχεται από την Apple;

gadgetfreak
8 years ago

Ώρα για HTML 5 περιοδικά και αγορά media με μικρότερο κόστος; Ή συνεχίζεις να πληρώνεις την Apple…

gadgetfreak
13 years ago
Exit mobile version