Gadgetfreak :: Not Just Tech
futuristas / iDea, men's world, tech talk / science

Aerogel – Η μόνωση της NASA στα ρούχα μας

Το 2010 η εταιρία Champion ακούστηκε αρκετά στην αγορά του outdoor gear με την εμφάνιση ενός mountaineering σετ ένδυσης για το Everest. Το “Super Suit” θεωρήθηκε επανάσταση καθώς αντί για πολλές επενδύσεις χρησιμοποιούσε κάτι που ονομάζεται aerogel. Το περιέγραφαν ως “lightest, thinnest, and warmest insulator known to man, και υπόσχονταν πως είναι ασφαλές για extreme κάθε είδους. Τώρα ας υποδεχτούμε το SolarCore…

Αρχικά εφευρέθηκε το 1931, το aerogel είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ονομάζεται supercritical drying. Αφορά την αφαίρεση υγρών από ένα gel και την αντικατάσταση τους από αέρα!.

Το αποτέλεσμα είναι μια ουσία στέρεη, πολύ ελαφριά με ελάχιστη “thermal conductivity”. Κάτι δηλαδή που κρατά εξαιρετικά τη ζέστη και όχι μόνο. Το ελάττωμα ήταν πως ήταν εύθραυστο, δεν αερίζονταν καλά και γενικά εμπορικά δεν ήταν πολύ εύκολο να παραχθούν προϊόντα.

Το Super Suit δοκιμάστηκε στο Everest και η Champion είπε πως το aerogel ήταν επιτυχία. Μετά, τίποτα. Χρόνια μετά το aerogel επιστρέφει. Με παραγωγή πιο εύκολη, ειδικό για outdoor gear μια εταιρία η PrimaLoft που ειδικεύεται στην παραγωγή υλικών και high performance outdoor εξοπλισμού ισχυρίζεται πω έλυσε τα προβλήματα.

Το BitterBlaze glove της Outdoor Research για παράδειγμα έχει υλικό σε κάθε δάχτυλο ενώ η εταιρία υποδημάτων Merrell έφτιαξε τη μπότα Thermo Rogue Ice+ με aerogel για το κρύο.

Άλλες εταιρίες, η Helly Hansen, ξ Daehlie πιο συντηρητικά το έχουν ενσωματώσει σε jackets και στρώματα για να μένουν ζεστές οι μπαταρίες των smartphone από το κρύο ενώ η εταιρία L.L. Bean έχει βγάλει jacket, sleeping bags.

Μια ακόμη εταιρία με aerogel στα ρούχα, η Oros Apparel φτιάχνει outdoor ρούχα και ιδρύθηκε από δύο φίλους, τον Rithvik Venna και τον Michael Markesbery που ήταν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Miami University στο Ohio και εμπνεύστηκαν από ένα ταξίδι στις Άλπεις!

Περισσότερα εδώ.

Related posts

Οι Smart TV στο 20% της αγοράς φέτος…

gadgetfreak
12 years ago

Intel – θα δείξει dual-core mobile πλατφόρμα στη MWC;

gadgetfreak
11 years ago

Το επαναστατικό Auberon Pneumatic Exoskeleton

gadgetfreak
6 years ago
Exit mobile version