Gadgetfreak :: Not Just Tech
space talk, tech talk / science

ESA Moonlight – Ένα GPS για το Φεγγάρι

Τις τελευταίες δεκαετίες δίχως έναν αστερισμό από δορυφόρους θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουμε τόσα και πηγαίνουμε σε τόσους τόπους με ασφάλεια. Ξαφνικά προέκυψε κάτι διαφορετικό: ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη Σελήνη. Με τόσα ρομποτικά οχήματα και τόσα σχέδια για μετακινήσεις προς τα εκεί λοιπόν, η…

…Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, η European Space Agency (ESA) σκέφτηκε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει ΚΑΙ για εκεί ένα τέτοιο σύστημα.

Η πρωτοβουλία της ESA με την ονομασία Moonlight έχει σαν στόχο να κάνει τις επικοινωνίες από τη Γη προς τον δορυφόρο του πλανήτη μας πιο εύκολες και πρακτικές. Η ESA μιλά για έναν “lunar constellation of satellites and base stations providing seamless connectivity back to Earth” στον οποίο θα υπάρχουν και πρωτοβουλίες ιδιωτικές.

“With more countries than ever set to embark on their own lunar programs, Moonlight will support a permanent lunar space station that will orbit the moon,” λένε και έχουν σαν αρχικό σκεπτικό τα διάφορα rovers με τα οποία και θα υπάρχει καλύτερη επικοινωνία, και θα είναι εφικτός ο τηλεχειρισμός κάτι αδύνατο για τον Άρη π.χ όπου υπάρχει καθυστέρηση έως και 20 λεπτά. Για τη Σελήνη, αφού είναι δευτερόλεπτα το ζήτημα μιλάμε για “near real-time” επικοινωνία.

Το σύστημα, καθώς θα λειτουργεί και την ‘άλλη’ πλευρά της Σελήνης θα βοηθά και στις προσεληνώσεις ενώ οι ραδιοαστρονόμοι, ενδιαφέρονται ΚΑΙ για ένα τηλεσκόποιο που θα μπορεί να χτιστεί ώστε να είναι εφικτές παρατηρήσεις του Σύμπαντος χωρίς να είναι η Γη μας στη… μέση!

Για το πρότζεκτ η ESA λέει: “Having one system dedicated to lunar telecommunications and navigation could reduce design complexity, liberating missions to concentrate on their core activities. Because missions could rely on this dedicated telecommunications and navigation services, they would be lighter. This would make space for more scientific instruments or other cargo.”

Η Πρωτοβουλία Moonlight είναι σε πρώτο στάδιο και βιομηχανικές ομάδες μελετούν το concept σε επίπεδο εφικτής υλοποίησης ώστε να μπορεί να εκκινήσει το 2023.

Related posts

FANUC Robots – Σοκαριστικό…

gadgetfreak
8 years ago

Stop The Press – To PS4 θα ενσωματώνει τεχνολογία Super HD;

gadgetfreak
12 years ago

Έκθεση CES 2018 – Sony CES 2018 Press Conference

gadgetfreak
6 years ago
Exit mobile version