Gadgetfreak :: Not Just Tech
computing / social media, tech talk / science

Σε περίπτωση που θέλετε να βρείτε την επόμενη… ασπιρίνη: νέα γενιά υπερυπολογιστών θα πουλά η Fujitsu…

Ο… εγκέφαλος ενός νέου Ιαπωνικού υπερ-υπολογιστή που ετοιμάζει η κα Fujitsu άρχισε να φτάνει στα κτίρια του κυβερνητικού κτιρίου του Ινστιτούτου Ερευνών RIKEN: Σχεδιάζεται να κάνει 10 τετρακισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο..

Το σύστημα που ονομάζεται K είναι τεράστιο. Σχεδιάζεται να έχει 800 racks με υπολογιστικές μονάδες που θα φιλοξενούν συνολικά 80,000 Fujitsu’s SPARC 64 VIIIfx επεξεργαστές που θα τρέχουν στα 2.2GHz, λέει η Fujitsu. Οι επεξεργαστές θα είναι διασυνδεδεμένοι με ένα ειδικό υψηλής χωρητικότητας δίκτυο απευθείας σύνδεσης (high-capacity direct-connection network) ώστε να επιτρέπεται η επικοινωνία ανάμεσα στις… γειτονιές των ‘εγκεφάλων’.

Αν και τώρα είναι υπό κατασκευή πλέον δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2012 για ‘παραγωγή’ υπολογισμών λέει η εταιρία. Το επίπεδο των επιδόσεων του K θα είναι 10 petaflops και θα μετριέται με ένα ειδικό μαθηματικό τέστ ταχύτητας που λέγεται Linpack και χρησιμοποιείται για να μετρώνται οι Top500 υπολογιστές στον κόσμο – supercomputing list, που αναβαθμίζεται δύο φορές το χρόνο. Αυτή τη στιγμή στην κορυφή είναι το Cray “Jaguar” Σύστημα στο Oak Ridge National Laboratory με επίδοση 1.75 petaflops.

Related posts

Η νέα γενιά των Vaio…

gadgetfreak
12 years ago

Μια app που θα λειτουργεί και ως ηλεκτρονικό πορτοφόλι για το καφέ και τα κουλουράκια…

gadgetfreak
13 years ago

Let’s all Pull Together – Μικροσκοπικά ρομπότ ‘γίναντες’

gadgetfreak
8 years ago
Exit mobile version