Ο… εγκέφαλος ενός νέου Ιαπωνικού υπερ-υπολογιστή που ετοιμάζει η κα Fujitsu άρχισε να φτάνει στα κτίρια του κυβερνητικού κτιρίου του Ινστιτούτου Ερευνών RIKEN: Σχεδιάζεται να κάνει 10 τετρακισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο..

Το σύστημα που ονομάζεται K είναι τεράστιο. Σχεδιάζεται να έχει 800 racks με υπολογιστικές μονάδες που θα φιλοξενούν συνολικά 80,000 Fujitsu’s SPARC 64 VIIIfx επεξεργαστές που θα τρέχουν στα 2.2GHz, λέει η Fujitsu. Οι επεξεργαστές θα είναι διασυνδεδεμένοι με ένα ειδικό υψηλής χωρητικότητας δίκτυο απευθείας σύνδεσης (high-capacity direct-connection network) ώστε να επιτρέπεται η επικοινωνία ανάμεσα στις… γειτονιές των ‘εγκεφάλων’.

Αν και τώρα είναι υπό κατασκευή πλέον δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2012 για ‘παραγωγή’ υπολογισμών λέει η εταιρία. Το επίπεδο των επιδόσεων του K θα είναι 10 petaflops και θα μετριέται με ένα ειδικό μαθηματικό τέστ ταχύτητας που λέγεται Linpack και χρησιμοποιείται για να μετρώνται οι Top500 υπολογιστές στον κόσμο – supercomputing list, που αναβαθμίζεται δύο φορές το χρόνο. Αυτή τη στιγμή στην κορυφή είναι το Cray “Jaguar” Σύστημα στο Oak Ridge National Laboratory με επίδοση 1.75 petaflops.