Gadgetfreak :: Not Just Tech
computing / social media, tech talk / science

Νέες κάρτες γραφικών από την AMD την επόμενη εβδομάδα, πρόβλεψη για το τέλος των “Core Wars”…

Σημαντικές ανακοινώσεις από την εταιρία αλλά και λεπτομέρειες για την πλατφόρμα Fusion και σχέδια για tablet…

Δεν τα πήγε και άσχημα στα οικονομικά της η AMD με αναγγελία για κέρδη στα $108 εκατομμύρια πολύ καλύτερη επίδοση από τα $2M εκατομμύρια συγκριτικά με ένα έτος πριν. Από την άλλη τα ρυθμισμένα κέρδη της (μαζί με τόκους, φόρους, πληθωρισμό) έδειξαν καθαρή ζημιά $118 εκατομμύρια δολάρια.

Το εισόδημα αυξήθηκε 16% από $1.4 δις δολάρια στα $1.62 δις, αλλά ήταν κάπως πιο κάτω από την μέση πρόβλεψη των αναλυτών στα $1.67 δις δολάρια. Μετά από αρκετά χρόνια δυσκολιών όμως υπάρχουν σημάδια πως ο σημαντικός αυτός κατασκευαστής ‘γυρίζει το καράβι’ έχοντας μάλιστα κερδίσει ‘μάχης’ εναντίων του βασικού ανταγωνιστή, της NVIDIA.

Πάμε σε νέα προϊόντα….

Το πιο σημαντικό όμως σύμφωνα με το AnandTech είναι πως ο CEO της εταιρίας κος Dirk Meyer ανακοίνωσε πως θα λανσάρουν “τα δεύτερης γενιάς DX11 προϊόντα γραφικών την επόμενη εβδομάδα.”

Η “δεύτερη γενιά” ονομάζεται AMD Radeon 6xxx DirectX 11 GPU series και στα specs υπάρχει επανασχεδιασμένη GPU με διπλασιασμό στα δομικά στοιχεία (bandwidth μνήμης, Z/Stencil και pixel rates) από την προηγούμενη γενιά.

Η AMD είναι προφανώς πολύ σίγουρη για τους προμηθευτές της αυτή τη φορά και ο κος Meyer υπόσχεται πως οι κάρτες θα είναι έτοιμες για την περίοδο των γιορτών με προγραμματισμό για “εκατοντάδες χιλιάδες μονάδες…” μέχρι το τέλος του 2010.

Η νέα σειρά θα είναι η πρώτη οικογένεια καρτών γραφικών (GPU) από την AMD που δεν θα φέρει το όνομα ATI.

Αν δεν αθετήσει τις υποσχέσεις της η AMD θα έχουμε καλό… παιχνίδι με την NVIDIA που λανσάρισε μετά από πολλές καθυστερήσεις τη σειρά Fermi Geforce 400 την περασμένη άνοιξη και είχε καλό καλοκαίρι…

Με τους επεξεργαστές;

Ενδιαφέροντα νέα υπάρχουν όμως και στον τομέα των επεξεργαστών. Για της CPU ο κος Meyer ανακοίνωσε την παραγωγή και διάθεση του πρώτου AMD Fusion Accelerated Processor με τις μονάδες του αναμενόμενου τσιπ να έρχονται σύντομα.

Να θυμίσουμε πως ο Fusion επεξεργαστής έχει κινήσει το ενδιαφέρον των εταιριών αφού οι OEM ψάχνουν διαρκώς για προσιτά ‘όλα-σε-ένα’ προϊόντα με επεξεργαστή και μονάδα γραφικών (CPU/GPU) σε ένα πακέτο ολοκληρωμένου κυκλώματος. Η AMD είναι πίσω από την Intel σε μερίδιο αγοράς εδώ 10-20% της αγοράς ξέρει πως αν δεν μπει… καλά στα system-on-a-chip (SoC) θα χάσει την αγορά των tablets, των set top boxes και των Internetικών τηλεοράσεων. Η Intel ετοιμάζει μια τύπου-Fusion CPU/GPU SoC σχεδίαση αλλά έχει μικρότερη πείρα σε μονάδες γραφικών από την AMD.

Τέλος στον… ‘πυρηνικό’ πόλεμο;

Αυτό προέβλεψε με τόλμη ο υπεύθυνος του τμήματος servers της AMD κος Donald Newell. Παρομοίασε την σημερινή εποχή με την μάχη την GHz στα 90s. Όπως είπε στο PC World/IDG News, “Θα έρθει το τέλος του πολέμου των πυρήνων. Δεν έχω ακριβή ημερομηνία αλλά προσωπικά δεν περιμένω να δω 128 πυρήνες σε ένα full-sized server κύκλωμα στο τέλος αυτής της δεκαετίας.”

Ωραία, θα πούμε εμείς, και το επόμενο μαρκετίστικο τρικ τι θα είναι; Πατώματα σε επεξεργαστές; Χμμμ, δεν είναι κακή ιδέα…

Related posts

Sony Alpha – Mirrorless

gadgetfreak
9 years ago

Kobee Jin Yong Reader – με οθόνη τεχνολογίας Mirasol

gadgetfreak
12 years ago

Η Pegatron θα κατασκευάσει τα πρώτα 10 εκατομμύρια iPhone 5…

gadgetfreak
13 years ago
Exit mobile version