Σημαντικές ανακοινώσεις από την εταιρία αλλά και λεπτομέρειες για την πλατφόρμα Fusion και σχέδια για tablet…

Δεν τα πήγε και άσχημα στα οικονομικά της η AMD με αναγγελία για κέρδη στα $108 εκατομμύρια πολύ καλύτερη επίδοση από τα $2M εκατομμύρια συγκριτικά με ένα έτος πριν. Από την άλλη τα ρυθμισμένα κέρδη της (μαζί με τόκους, φόρους, πληθωρισμό) έδειξαν καθαρή ζημιά $118 εκατομμύρια δολάρια.

Το εισόδημα αυξήθηκε 16% από $1.4 δις δολάρια στα $1.62 δις, αλλά ήταν κάπως πιο κάτω από την μέση πρόβλεψη των αναλυτών στα $1.67 δις δολάρια. Μετά από αρκετά χρόνια δυσκολιών όμως υπάρχουν σημάδια πως ο σημαντικός αυτός κατασκευαστής ‘γυρίζει το καράβι’ έχοντας μάλιστα κερδίσει ‘μάχης’ εναντίων του βασικού ανταγωνιστή, της NVIDIA.

Πάμε σε νέα προϊόντα….

Το πιο σημαντικό όμως σύμφωνα με το AnandTech είναι πως ο CEO της εταιρίας κος Dirk Meyer ανακοίνωσε πως θα λανσάρουν “τα δεύτερης γενιάς DX11 προϊόντα γραφικών την επόμενη εβδομάδα.”

Η “δεύτερη γενιά” ονομάζεται AMD Radeon 6xxx DirectX 11 GPU series και στα specs υπάρχει επανασχεδιασμένη GPU με διπλασιασμό στα δομικά στοιχεία (bandwidth μνήμης, Z/Stencil και pixel rates) από την προηγούμενη γενιά.

Η AMD είναι προφανώς πολύ σίγουρη για τους προμηθευτές της αυτή τη φορά και ο κος Meyer υπόσχεται πως οι κάρτες θα είναι έτοιμες για την περίοδο των γιορτών με προγραμματισμό για “εκατοντάδες χιλιάδες μονάδες…” μέχρι το τέλος του 2010.

Η νέα σειρά θα είναι η πρώτη οικογένεια καρτών γραφικών (GPU) από την AMD που δεν θα φέρει το όνομα ATI.

Αν δεν αθετήσει τις υποσχέσεις της η AMD θα έχουμε καλό… παιχνίδι με την NVIDIA που λανσάρισε μετά από πολλές καθυστερήσεις τη σειρά Fermi Geforce 400 την περασμένη άνοιξη και είχε καλό καλοκαίρι…

Με τους επεξεργαστές;

Ενδιαφέροντα νέα υπάρχουν όμως και στον τομέα των επεξεργαστών. Για της CPU ο κος Meyer ανακοίνωσε την παραγωγή και διάθεση του πρώτου AMD Fusion Accelerated Processor με τις μονάδες του αναμενόμενου τσιπ να έρχονται σύντομα.

Να θυμίσουμε πως ο Fusion επεξεργαστής έχει κινήσει το ενδιαφέρον των εταιριών αφού οι OEM ψάχνουν διαρκώς για προσιτά ‘όλα-σε-ένα’ προϊόντα με επεξεργαστή και μονάδα γραφικών (CPU/GPU) σε ένα πακέτο ολοκληρωμένου κυκλώματος. Η AMD είναι πίσω από την Intel σε μερίδιο αγοράς εδώ 10-20% της αγοράς ξέρει πως αν δεν μπει… καλά στα system-on-a-chip (SoC) θα χάσει την αγορά των tablets, των set top boxes και των Internetικών τηλεοράσεων. Η Intel ετοιμάζει μια τύπου-Fusion CPU/GPU SoC σχεδίαση αλλά έχει μικρότερη πείρα σε μονάδες γραφικών από την AMD.

Τέλος στον… ‘πυρηνικό’ πόλεμο;

Αυτό προέβλεψε με τόλμη ο υπεύθυνος του τμήματος servers της AMD κος Donald Newell. Παρομοίασε την σημερινή εποχή με την μάχη την GHz στα 90s. Όπως είπε στο PC World/IDG News, “Θα έρθει το τέλος του πολέμου των πυρήνων. Δεν έχω ακριβή ημερομηνία αλλά προσωπικά δεν περιμένω να δω 128 πυρήνες σε ένα full-sized server κύκλωμα στο τέλος αυτής της δεκαετίας.”

Ωραία, θα πούμε εμείς, και το επόμενο μαρκετίστικο τρικ τι θα είναι; Πατώματα σε επεξεργαστές; Χμμμ, δεν είναι κακή ιδέα…