Gadgetfreak :: Not Just Tech
military / aviation

Μια αρμάδα από stealth μαχητικά δίπλα στο Ιράν

Η Αμερικανική Αεροπορία ετοιμάζεται. Και συγκεντρώνη έναν απίστευτο στόλο απλό stealthy F-22 Raptors στην πρώτη τους ποτέ αποστολή στην Πρώτη γραμμή. Μαζί και ενεργά αλλά και της Εθνοφυλακής – Air National Guard, -15 Eagle, μερικά με τα αναβαθμισμένα ραντάρ. Το δίδυμο των Raptor-Eagle θα ‘καθαρίζουν’ τους ουρανούς αν υπάρξει σύρραξη.

Τελευταία φορά με μεγάλο στόχο αεροσκαφών με εναέριας μάχης οι ΗΠΑ ήταν το 2003 και στην εισβολή στο Ιράκ με τα Boeing F-15Cs να πετούν τότε από τη Σαουδική Αραβία και στην συνέχεια να αποχωρούν. Τα επόμενα εννές χρόνια οι ΗΠΑ είχαν μόνο A-10, F-16s και διθέσια F-15E Strike Eagle μαχητικά κρούσης.

Τα F-15C με βάση Ιαπωνία και ΗΠΑ έχουν περάσει από προβλήματα ενώ και τα F-22 της Lockheed Martin είχαν ζητήματα ενώ και τα δύο πανάκριβα μαχητικά ΔΕΝ συμμετείχαν στην επίθεση στη Λιβύη.

Από τότε επισκευάστηκαν τα F-15 και έγιναν τροποποιήσεις στα F-22. Έτσι τον Μάρτιο αυτό από βάση της Εθνοφρουράς – Massachusetts Air National Guard 104th Fighter Wing, 20 F-15C πέταξαν σε μια “μη ανακοινωθήσα” βάση στην Ασία, ή στην Al Dhafra των ΗΑΕ ή στην Al Udeid στο Qatar.

Τα αναβαθμισμένα F-15C της 18ης Πτέρυγας από την Ιαπωνία πήγαν επίσης με το τελευταίο ραντάρ, το APG-63(V)2 και το (V)3 της Raytheon, μοντέλα ηλεκτρονικής σάρωσης – electronically-scanned radars ενώ η 18η Πτέρυγα ετοιμάζει έναν στόλο από 54 αναβαθμισμένα Eagles σε δύο Μοίρες.

Στην συνέχεια έφτασαν τα F-22 με “Multiple” Raptor να έχουν φτάσει στην Al Dhafra, σύμφωνα με την Amy Butler στο Aviation Week κάτι που επιβεβαιώθηκε από την Αμερικανική Αεροπορία. Είναι τα νεότερα μοντέλα – Increment 3.1, με επιπλέον δυνατότητες κρούσης εκτός από air-to-air: και είναι οι πρώτη φορά που τα F-22 φτάνουν σε ζώνη μάχης.

Το ‘μείγμα’ τύπων είναι λογικά αφού υπάρχουν λιγοστά από τα $400-το ένα Raptor: μόλις 187 μονάδες, τα μισά από αυτα που ήθελε η Αεροπορία. Έτσι κάπου 250 F-15C θα μείνουν σε υπηρεσία το νωρίτερο έως το 2025 και αναπτύσσονται συνδυασμένες τακτικές για τους πιλότους με τα F-15 να πετούν μπροστά από τα F-22s, και τα F-22 να διεξάγουν stealth – low-observable, επίθεση. Τα δε F-22, ΔΕΝ έχουν σύνδεση με το όλο σύστημα – radio data-links, που έχουν τα F-15s χρησιμοποιείτα ένα αεροσκάφος σε ιδιότητα ‘ενδιάμεσου’ – Bacon plane, για να ανταλλάσουν αθόρυβα δεδομένα.

Το πιο πιθανό είναι πως αν γίνει επίθεση στο Ιράν θα δοκιμαστεί το σύστημα…

2012 Raytheon Award Video from Jersey on Vimeo.

Related posts

Νικητής του ψύχους το ΒAE Systems Cold Weather All-Terrain Vehicle

gadgetfreak
2 years ago

Πιστοποιήθηκε ο Spike NLOS στα Apache ΑΗ-64Ε

gadgetfreak
5 months ago

‘Made in France’ τα νέα ελικοπτεροφόρα του Russian Navy…

gadgetfreak
10 years ago
Exit mobile version