Η Αμερικανική Αεροπορία ετοιμάζεται. Και συγκεντρώνη έναν απίστευτο στόλο απλό stealthy F-22 Raptors στην πρώτη τους ποτέ αποστολή στην Πρώτη γραμμή. Μαζί και ενεργά αλλά και της Εθνοφυλακής – Air National Guard, -15 Eagle, μερικά με τα αναβαθμισμένα ραντάρ. Το δίδυμο των Raptor-Eagle θα ‘καθαρίζουν’ τους ουρανούς αν υπάρξει σύρραξη.

Τελευταία φορά με μεγάλο στόχο αεροσκαφών με εναέριας μάχης οι ΗΠΑ ήταν το 2003 και στην εισβολή στο Ιράκ με τα Boeing F-15Cs να πετούν τότε από τη Σαουδική Αραβία και στην συνέχεια να αποχωρούν. Τα επόμενα εννές χρόνια οι ΗΠΑ είχαν μόνο A-10, F-16s και διθέσια F-15E Strike Eagle μαχητικά κρούσης.

Τα F-15C με βάση Ιαπωνία και ΗΠΑ έχουν περάσει από προβλήματα ενώ και τα F-22 της Lockheed Martin είχαν ζητήματα ενώ και τα δύο πανάκριβα μαχητικά ΔΕΝ συμμετείχαν στην επίθεση στη Λιβύη.

Από τότε επισκευάστηκαν τα F-15 και έγιναν τροποποιήσεις στα F-22. Έτσι τον Μάρτιο αυτό από βάση της Εθνοφρουράς – Massachusetts Air National Guard 104th Fighter Wing, 20 F-15C πέταξαν σε μια “μη ανακοινωθήσα” βάση στην Ασία, ή στην Al Dhafra των ΗΑΕ ή στην Al Udeid στο Qatar.

Τα αναβαθμισμένα F-15C της 18ης Πτέρυγας από την Ιαπωνία πήγαν επίσης με το τελευταίο ραντάρ, το APG-63(V)2 και το (V)3 της Raytheon, μοντέλα ηλεκτρονικής σάρωσης – electronically-scanned radars ενώ η 18η Πτέρυγα ετοιμάζει έναν στόλο από 54 αναβαθμισμένα Eagles σε δύο Μοίρες.

Στην συνέχεια έφτασαν τα F-22 με “Multiple” Raptor να έχουν φτάσει στην Al Dhafra, σύμφωνα με την Amy Butler στο Aviation Week κάτι που επιβεβαιώθηκε από την Αμερικανική Αεροπορία. Είναι τα νεότερα μοντέλα – Increment 3.1, με επιπλέον δυνατότητες κρούσης εκτός από air-to-air: και είναι οι πρώτη φορά που τα F-22 φτάνουν σε ζώνη μάχης.

Το ‘μείγμα’ τύπων είναι λογικά αφού υπάρχουν λιγοστά από τα $400-το ένα Raptor: μόλις 187 μονάδες, τα μισά από αυτα που ήθελε η Αεροπορία. Έτσι κάπου 250 F-15C θα μείνουν σε υπηρεσία το νωρίτερο έως το 2025 και αναπτύσσονται συνδυασμένες τακτικές για τους πιλότους με τα F-15 να πετούν μπροστά από τα F-22s, και τα F-22 να διεξάγουν stealth – low-observable, επίθεση. Τα δε F-22, ΔΕΝ έχουν σύνδεση με το όλο σύστημα – radio data-links, που έχουν τα F-15s χρησιμοποιείτα ένα αεροσκάφος σε ιδιότητα ‘ενδιάμεσου’ – Bacon plane, για να ανταλλάσουν αθόρυβα δεδομένα.

Το πιο πιθανό είναι πως αν γίνει επίθεση στο Ιράν θα δοκιμαστεί το σύστημα…

2012 Raytheon Award Video from Jersey on Vimeo.