Η Nvidia και επίσημως παρουσίασε το νέο της GPU roadmap…

NVDA_Volta Stacked DRAM

Με τη νέα της πορεία σχεδιασμού, μαθαίνουμε με τι θα γίνει στην αρένα των γραφικών μετά την οικογένειας Maxwell GPU. Η νέα γενιά ονομάζεται Volta GPU από το όνομα του Ιταλού Φυσικού Alessandro Volta, που μεταξύ άλλων είναι και εφευρέτης της μπαταρίας.

Τι νέο και συναρπαστικό θα έχει η νέα γενιά επεξεργαστών γραφικών για τα κινητά σας μηχανάκια;

NVIDIA-Volta

Η οικογένεια Volta GPU θα έχει stacked DRAM. Με την κανονική παραγωγή κάπως μακριά πολλά στοιχεία δεν είχει κανείς αλλά η Nvidia αποκάλυψε είναι πως θα έχει την τεχνολογία της stacked DRAM. Τι σημαίνει αυτό; πως η DRAM είναι πιο ΚΟΝΤΑ στη GPU και συνδέεται με την επεξεργαστική αυτή μονάδα μέσω μιας τρύπας στο στρώμα του πυριτίου ανάμεσα στη GPU κα τη stacked DRAM. Έτσι βελτιώνεται το bandwidth και η latency αφού πετάς το κανονικό standard/external memory bus.

Στη δε GTC 2013, η Nvidia μίλησε για 1TB/δευτ. bandwidth στο Volta που σημαίνει ΤΡΕΙΣ φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από τη GTX Titan, το ισοδύναμο δεδομένων ενός full Blu-Ray δίσκου σε 1/50 του δευτερολέπτου.

Όλα καλά βέβαια αλλά μακρικά με την γενιά Maxwell να αναμένεται το 2014, και άρα τις Volta GPU το 2016, αν η εταιρία κρατήσει το διαστήμα δύο ετών στις ανανεώσεις των GPU.

Χωρίς τις καθυστερήσεις…