Μια σημαντική ημερομηνία για την αμερικανική Boeing και το όλο project ανάπτυξης του Phantom Ray ενός unmanned aerial vehicle (UAV), μη επανδρωμένου μαχητικού δηλαδή, ήταν η 18η Νοεμβρίου. Το ιπτάμενο όχημα πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμές τροχοδρόμησης σε χαμηλή ταχύτητα στο αεροδρόμιο Lambert International Airport στο Missouri.

Σύμφωνα με τον κο Craig Brown, τον μάνατζερ του προγράμματος Phantom Ray για την Boeing, το Phantom Ray “επικοινώνησε με τον σταθμό εδάφους. έλαβε εντολές και προχώρησε μόνο του στον διάδρομο πολλές φορές ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στοιχεία για τις επιδόσεις τους και να ελέγξουμε τα προηγμένα συστήματα που υπάρχουν στο σκάφος.”

Το Phantom Ray ετοιμάστηκε με τη τεχνογνωσία του ακυρωμένου X-45 project, στο οποίο το X-45A UAV ολοκλήρωσε 64 πτήσεις μεταξύ του 2002 και του 2005. Ήταν και η πρώτο επίδειξη λειτουργίας οπλικών συστημάτων από μη επανδρωμένο σύστημα μάχης και η πρώτη φορά που ένας πιλότος έλεγχε πολλά ιπτάμενα οχήματα μαζί. Το Phantom Ray βασίζεται στο μεγαλύτερο X-45C που είχε φτάσει σε επίπεδο προπλάσματος…

Έρχεται το τέλος των πιλότων μαχητικών;