Την preview έκδοση του software development kit για το λειτουργικό Honeycomb, γνωστό και ως Android 3.0 έχει πλέον έτοιμη η Google. Είναι έτοιμη για να την πάρουν στα χέρια τους developers και να δοκιμάσουν τις εφαρμογές τους στο software αλλά και να μάθουν τις δυνατότητες του.

Σε ένα post στο Google Android Developers blog, ο κύριος Xavier Ducrohet, υπεύθυνος για το Android SDK, είπε πως η τελική έκδοση του kit θα είναι διαθέσιμη “στις επόμενες εβδομάδες.” Αυτό θα βοηθήσεις τους developers να εκδώσουν τις Honeycomb εφαρμογές τους στο Google Android Market app store.

Οι άνθρωποι τη Google, από τα αρχηγεία τους στο Mountain View, παρουσίασαν μερικές δυνατότητες του Honeycomb στο Android Developers site όπως τη “system bar” που θα είναι ενσωματωμένη στο κάτω μέρος της οθόνη και θα δείχνει ενημερώσεις και τα πιο “recently used apps” ενώ θα χρησιμοποιείται και για ‘πλοήγηση’ στο tablet.

Το Honeycomb θα έχει επανασχεδιασμένο on-screen πληκτρολόγιο ενώ τα ‘πλήκτρα’ θα είναι διαμορφωμένα σε QWERTY διάταξη. Tablets που θα χρησιμοποιούν το Honeycomb θα επιτρέπουν σε χρήστες να συνδέουν και κανονικό πληκτρολόγιο με USB — δεν το κάνει το iPad – ή και ασύρματα με Bluetooth.

Η Google μιλά και για αναβαθμισμένο web browser με tabs για rowsing, ενώ θα υπάρχει και αναβαθμισμένη έκδοση του YouTube for Honeycomb με έναν ‘τοίχο’ που μοιάζει να έχει 3-D εικόνα για να βλέπεις βίντεο. Θα υπάρχει και Android software αναβαθμισμένο για την κάμερα ενώ πιο εύκολα θα ελέγχεις έκθεση, εστίαση, φλας, ζουμ και άλλες επιλογές.

Η Google περιέγραψε το Honeycomb ως ικανό να επιτρέπει σε εφαρμογές να έχουν πολλαπλές θεάσεις αν τρέχει σε τηλέφωνο ή tablet. Έτσι το Gmail στο tablet θα δείχνει λίστα e-mails σε μια στήλη και το σώμα σε άλλη ενώ σε Android κινητό μια θύρα τη φορά.

Ενώ έδειχνε το Honeycomb στο World Economic Forum στο Davos της Ελβετίας ο Google CEO κος Eric Schmidt αυτή την εβδομάδα, είπε πως περιλαμβάνει και ένα χαρακτηριστικό για άμεση μετάφραση συνομιλιών. Ενδιαφέρον…