Δείτε μια φορά την ταινία “Κόκκινος Πλανήτης”. Από τις πιο… scary καταστάσεις είναι ένα ρομπότ ‘μάχης’ που -φυσικά, ταινία είναι…- τρελαίνεται και κυνηγά τους άμοιρους αστροναύτες που ΚΑΙ μπορεί να αφήσουν τα κοκαλάκια τους στον πλανήτη, και έχουν το βιονικό κογιότ από πίσω τους…

Η εταιρία Boston Dynamics, κατασκευάστρια του ρομποτικού ‘μουλαρίου’ του Αμερικανικού Στρατού BigDog, ανακοίνωσε όπως μεταφέρει το Wired, πως η Darpa της έχει δώσει συμβόλαιο για να κατασκευάσει ένα πολύ ταχύτερο και πιο… αιμοβόρικο ρομπότ-ζώο, το Cheetah.

Όπως καταλααβαίνετε και από το όνομα (…), το Cheetah είναι σχεδιασμένο για να αποτελέσει ένα τετράποδο ρομπότ με εύκαμπτη σπονδυλική στήλη και κανονικής κίνησης κεφάλι αλλά και (πιθανότατα) ουρά που θα τρέχει πιο γρήγορα από άνθρωπο. Εκτός όμως από την ‘ωμή’ ισχύ, οι κατασκευαστές του Cheetah υπόσχονται πως θα έχει την ευελιξία να κάνει στροφές ώστε με “… ζίγκ, ζαγκ να κυνηγά και να αποφεύγει” αλλά και να μπορεί άμεσα να σταματήσει.

Το Cheetah χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το BigDog. Εκείνο είχε κατασκευαστεί ως ένα μη επανδρωμένο ‘μουλάρι’ που θα μεταφέρει π.χ στο σκληρό έδαφος του Αφγανιστάν εξοπλισμό στο πεδίο μάχης. Το ρομποτικό μουλάρι θα μπορούσε – αν υπήρχε τότε, να μεταφέρει στον ελληνικό στρατό στα… βουνά της Πίνδου μέχρι και 100 κιλά εξοπλισμό για απόσταση 20 χιλιομέτρων χωρίς ανεφοδιασμό.

Πέρα από “… μη εξακριβωμένες στρατιωτικές εφαρμογές”, οι κατασκευαστές του BigDog σκέφτονται πως μπορεί να αναλαμβάνει να σώσει ανθρώπους και να ανοίξει τα πανιά του σε επιχειρήσεις “άμεσης απάντησης, πυρόσβεσης, προηγμένης γεωργίας και οχημάτων ταξιδιού,” – με άλλα λόγια να κουβαλά π.χ τον εξοπλισμό ορειβατικής ομάδας…

Καθώς τα νέα μοντέλα είναι σε ανάπτυξη ας ελπίσουμε το Cheetah να μην αρχίσει ποτέ να μας… καλοβλέπει σαν ορεκτικά!