Το Google TV, σύμφωνα με εκείνους που έχουν επενδύσει στο όλο project, θα φέρει στο σαλόνι μας την επόμενη γενιά της τηλεόρασης.

Ουσιαστικά αυτή δεν είναι μια μεγάλη είδηση, είναι μια είδηση τεράστια!

Ειδικά με αυτούς τους συνεργάτες στο όλο πρόγραμμα δεν φαντάζουν καθόλου τολμηρά τα σχέδια της Google… Έχουμε φυσικά μιλήσει ήδη για το όλο σχέδιο στο παρελθόν αλλά δεν είναι κακό να σας υπενθυμίσουμε μερικά στοιχεία.

Το… ρεζουμέ

Το Google TV είναι κατά βάση μια ιδέα απλή: μαζεύουμε τους γίγαντες των καταναλωτικών ηλεκτρονικών και τη πληροφορικής και ρίχνουμε στο… μπλέντερ την τεχνογνωσία και το όνομα τους.

Έχουμε λοιπόν το λειτουργικό Android μαζί με τηλεχειριστήριο, πληκτρολόγιο και επεξεργαστή αρκετά δυνατό για όλα αυτά. Με τη συνεργασία της Sony, της Logitech, της Intel αλλά και τα καταστήματα Best Buy η… συμμαχία έχει κάθε ανάγκη για τεχνολογία καλυμμένη.

Το όλο σύστημα μάλιστα θα βρίσκεται στην αγορά φέτος το φθινόπωρο. Ναι, το φθινόπωρο του 2010, με τον open source κώδικα να είναι έτοιμος μέχρι το καλοκαίρι του 2011. Η εμπειρία αυτή υπάρχει σε αρκετές τηλεοράσεις αλλά αν λάβουμε υπόψιν μας την επεξεργαστική ισχύ, το πόσο ‘ελαφριά’ είναι τα τμήματα του software και τα λανσαρίσματα της Google μέχρι στιγμής, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε την επιτυχία στο όλο εγχείρημα.

Οι Google TV συσκευές θα χρησιμοποιούν έναν Intel Atom CE4100 system-on-a-chip επεξεργαστή processor και οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν είτε μια επιπλέον συσκευή Google TV set-top box για τις παλιές τηλεοράσεις, είτε μια νέα Sony TV που θα διαθέτει ενσωματωμένη τη Google TV τεχνολογία.

Το τσιπ που δίνει ισχύ στο Google TV είναι ένα παράθυρο στο όραμα της Intel για το μέλλον και επιβεβαίωση της νέας της φιλοσοφίας: ενσωμάτωση παντού.

Το CE4100 είναι ένα σύστημα-σε-ένα-τσιπ (system-on-a-chip, ή SOC) που ουσιαστικά σημαίνει πως όλα τα διάφορα χαρακτηριστικά μια συσκευής υπολογιστή είναι σε ένα κομμάτι πυριτίου. Ιστορικά η Intel δεν είχε εστιάσει σε τέτοια υψηλής πυκνότητας ολοκληρωμένα κυκλώματα αλλά σε υπερ-ταχείς επεξεργαστές για PC και  servers.

“Μεταμορφώνουμε τις TV ώστε από μια χαζή συσκευή να γίνουν έξυπνς συσκευές Η/Υ” μας λέει ο ” Eric B. Kim, αντιπρόεδρος στην Intel, σε τηλεφωνική συνέντευξη την Τετάρτη.

“Υψηλές επιδόσεις για μεγάλες οθόνες, πολλαπλά streams υψηλής ευκρίνειας audio και video. Η Google δεν θα μπορούσε να το κάνει με τα σημερινά SOC τσιπ,” είπε ο  Kim.

Καθώς το Google TV ‘τρέχει’ το λειτουργικό Android θα έχει πλήρη Chrome internet browser για σερφάρισμα στην 60άρα LED TV με υποστήριξη για Flash 10.1. Google TV και θα υποστηρίζεται το Amazon Video on Demand, αλλά και το YouTube.