Σε αναβρασμό από χθες ο κόσμος της στρατιωτικής τεχνολογίας και ειδικά την αεροπορικής τεχνολογίας. Ο λόγος για το νέο επεισόδιο στην κούρσα των μαχητικών με τεχνολογία απόκρυψης από τα ραντάρ (stealth). Ειδικά για την Αμερική που κάνει τα πάντα για να προφυλάξει τα ‘μυστικά’ των μαχητικών F-35 (JSF) και F-22 οι εξελίξεις έχουν σημαντικό ενδιαφέρον.

Όπως έχουμε ήδη δει η μεγάλη εξέλιξη της χρονιάς είναι το κινεζικό J-20 fighter. Χθες όπως μετέδωσε το Reuters φαίνεται να βγήκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του J-20 να εκτελεί μια νέα πτήση. Οι φωτογραφίες δείχνουν το J-20 στο έδαφος να απογειώνεται για αυτό που φαίνεται να είναι η δεύτερη πτήση του.

Οι φωτογραφίες της δεύτερης πτήσης του J-20 βγήκαν στο site “People’s Daily” της Κίνας με τη λεζάντα να λέει “ένα πρωτότυπο που εικάζεται να είναι το J-20 ετοιμάζεται να απογειωθεί.” Το Κινέζικο Υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε αλλά το People’s Daily είναι ένα site που αποτελεί γνωστή ‘δίοδο επικοινωνίας’ για την Κινεζική κυβέρνηση.

Το J-20 απογειώθηκε στην παρθενική του πτήση τον Ιανουάριο του 2011, νωρίτερα από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές. Είναι ένα αεροσκάφος μεγαλύτερο σε μέγεθος από το F-22 Raptor, του οποίου ‘δανείζεται’ στοιχεία σχεδιασμού και πιστεύεται πως έχει μεγαλύτερη εστίαση σε αποστολές αέρος εδάφους ενώ το F-22 είναι αεροπορική υπεροχής.

Στις φωτογραφίες διακρίνεται και η πιθανή χρήση συστήματος κατευθυνόμενης ώσης – παρόμοιου με αυτό των ρωσικών μαχητικών, ενώ όπως λέει το γκρι μαχητικό είναι ένα “… πρωτότυπο του J-20 που ετοιμάζεται να απογειωθεί από αεροδρόμιο στην περιοχή Chengdu στην επαρχία Sichuan”.

Το αεροσκάφος “εκτέλεσε αρκετές διελεύσεις και κίνησε τα φτερά του για να χαιρετήσει το κοινό,” λένε οι Global Times με βάση ανώνυμη πηγή.

Επισήμως το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε.