Το “AirMule” ρομπότ-τζιπ εξελίσσεται από το Ισραήλ και ξεκινά νέες δοκιμές μετά τις μετατροπές που έγιναν από την εταιρία. Τώρα πλέον το επαναστατικό όχημα-‘μουλάρι’ για μεταφορά υλικών, είναι πιο εξελιγμένο στα σημεία και απογειώνεται όπως και προσγειώνεται κάθετα…

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια Urban Aeronautics:

“Το AirMule πρωτότυπο έχει πρόσφατα ξεκινήσει εκ νέου δοκιμές πτήσεις μετά από αναβάθμιση συστημάτων που κράτησε 4 μήνες. Το όχημα τώρα πετά με νέους αισθητήρες και νέο σύστημα προσγείωσης που απορροφά κραδασμούς. Οι αρχικές δοκιμές δείχνουν ιδιαίτερα θετικές.”

Μια βασική αλλαγή για το AirMule που το ‘όραμα’ είναι να μεταφέρει εφόδια, είναι οι τροχοί στο σύστημα προσγείωσης ενώ σύμφωνα με την Urban Aero, οι τροχοί επιτρέπουν και απογείωση με τροχοδρόμηση που (όπως στα ελικόπτερα, τα tiltrotors, τα jumpjet και άλλα) επιτρέπουν στο AirMule να απογειώνεται με μεγαλύτερο φορτίο από ότι όταν απογειώνεται κάθετα…

Ο σχεδιασμός του Urban Aero είναι τύπου “fancraft” με τον ρότορα κλειστό και πίσω ρότορες για να απογειωθεί. Υπάρχει και χειρισμός με ηλεκτρονικό σύστημα (fly-by-wire) ενώ το όλο εναέριο όχημα δεν επηρεάζεται από τους πλάγιους ανέμους.

Η εταιρία έχει σχέδια και για ένα επανδρωμένο σκάφος αλλά εκεί που κυρίως ελπίζει είναι σε πελάτες από στρατούς που θα χρησιμοποιούν το ιπτάμενο… μουλάρι για να αποστέλλονται εφόδια σε στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Urban Aero είχε δε και την ιδέα να χρησιμοποιήσει χαμηλού κόστους κινητήρα και αυτό πάντα το κάνουν καλά οι Ισραηλινοί…

Τέτοια όμως αεροσκάφη χωρίς πιλότο, δυνητικά θα μπορούσαν και να κάνουν διαδρομές ρουτίνας – κάτι σαν αεροταξί που θα κάνει την ίδια διαδρομή, όπως στην περίπτωσης εκκένωσης. Πιο παραδοσιακές στρατιωτικές επιθετικές αποστολές, δεν φαίνεται να είναι στους ρόλους – δεν υπάρχει ανάγκη εξάλλου ενώ θα είναι και αργός στόχος…

Εδώ μπορούμε να θυμηθούμε πως υπάρχει και εξέλιξη στον τομέα – ένα τζιπ που θα πετάει, στις ΗΠΑ όπου ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα από τη DARPA είναι σε εξέλιξη…