Φυσικά όλα ξεκίνησαν από τις ανάγκες του Στρατού…
Το αμερικανικό Πεντάγωνο λοιπόν είναι αυτό που έχει την ανάγκη για ένα μικρό, ελαφρύ αεροσκάφος που μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και να έχει ικανότητες κάθετης απο/προσγείωσης (VTOL).

Αυτά τα μικρά αεροπλανάκια θα μπορούσαν να επιτρέπουν σε στρατιώτες να εισέλθουν κρυφά σε εχθρικές περιοχές με ταχύτητα και ‘αορατότητα’.

Η NASA και οι εταιρίες που βοηθούν στην έρευνα για το συγκεκριμένο όχημα με κωδική ονομασία Puffin ετοιμάζουν σύμφωνα με το περιοδικό Scientific American ένα… όχημα που θα κάθεται με την ουρά στο έδαφος και θα υψώνεται έτσι.

Το αεροσκάφος (;) έχει μια ουρά που είναι κομμένη σε τέσσερα τμήματα για να είναι σταθερό όταν είναι παρκαρισμένο. Θα διαθέτει πτερύγια  κατεύθυνσης (flaps) στα φτερά για να κατευθύνει αέρα πό δύο ηλεκτρικής ισχύος έλικες που βρίσκονται στη μύτη του αεροσκάφους.

Ο πιλότος θα είναι όρθιος στο αεροσκάφος και πετά όπως περίπου στα παραπέντε. Κάθε έλικας του αεροσκάφους θα έχει 2.3 διάμετρο και το σκάφος έχει 3.7 μέτρα μήκος και 4.1 μέτρα εκπέτασμα φτερών.

Κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και με βάρος μόλις 150 κιλά με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες σύμφωνα με τη NASA το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα να πετά με 240 χλμ/ώρα και… τελική 480 χλμ/ώρα.

Το αρχικό σχέδιο έχει περιορισμένη εμβέλεια πάντως με 80 χλμ ανά φόρτιση αλλά οι εξελίξεις στην τεχνολογία των μπαταριών αναμένεται να σπρώξουν την ακτίνα πτήσης στα 320 χλμ μέχρι το 2017!

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του Puffin είναι πως είναι πολύ αθόρυβο. Ερευνητές ισχυρίζονται πως στα 150 meters μέτρα το αεροσκάφος είναι τόσο θορυβώδες όσο μια… δυνατή ομιλία!

Όσο για το όνομα, ο ερευνητής της NASA Mark Moore και οι συνάδερφοι του στη NASA διάλεξαν το Puffin επειδή υπάρχει ομώνυμο πτηνό…