Την όγδοη έκδοση beta release του Firefox 4 έριξε στην αγορά η Mozilla. Αρχικά είχε σαν προορισμό να αποτελέσει αναβάθμιση μερικών προβλημάτων της beta 7 έκδοσης αλλά το Firefox 4 beta 8 στην πραγματικότητα φέρνει περισσότερες από 1,400 διορθώσεις – bug fixes, μερικές βελτιώσεις για τα add-ons του interface, καλύτερο συγχρονισμό και την πολυπόθητη υποστήριξη των hardware-accelerated WebGL – ταχύτερο σερφάρισμα χάρη σε κάθε κάρτες γραφικών κ.ο.κ.

Υπάρχει όμως και  ένα beta update για τα Android και Maemo φορητά κινητά.

Αν θέλετε να ρίξετε μια ματιά στο Beta 8 για το desktop σας κατευθυνθείτε στα Mozilla beta-downloads page. Έχει περάσει ένας μεγάλος κύκλος ανάπτυξης για τον Firefox 4 που μετά από όλες τις beta εκδόσεις έφτασε σε επίπεδο release-candidate.

Ίσως από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι η νέα δυνατότητα του browser για συγχρονισμό – συγχρονίζει bookmarks, ιστορία, προτιμήσεις χρήστη και ανοιχτά tabs μεταξύ desktop και φορητών εκδόσεων του Firefox. Αυτό αν σκεφτεί κανείς πως πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε πολλαπλές οθόνες κάθε ημέρα – έναν ή δύο υπολογιστές, ένα smartphone ενδεχομένως — σημαίνει πως το να τα συγχρονίζεις όλα είναι δύσκολο.

Οι αναβαθμίσεις συγχρονισμού στον Firefox 4 beta 8 συμπίπτουν με βελτιώσεις ιδίου τύπου στον Firefox Mobile 4 beta για Android και Maemo λειτουργικά συστήματα φορητών συσκευών.

Η δε υποστήριξη στην έκδοση Firefox 4 beta 8 για WebGL είναι σημαντική αφού το WebGL γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στα εργαλεία HTML5 όπως το νέο Canvas tag και το OpenGL, μια OS-native μηχανή γραφικών, ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα των HTML5 web apps και των animations.

Αν θέλετε να δείτε τι κάνει η WebGL υποστήριξη, βάλτε τον Firefox beta 8 και πηγαίνετε στην Flight of the Navigator demo σελίδα