Είναι όχι μόνο ένα από τα λίγα προγράμματα που επιβίωσαν της… μανίας για περικοπές της νέας αμερικανικής διοίκησης αλλά και το μεγάλο εξαγωγικό «όπλο» της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Κι όμως ακόμη και αν, έστω και με δαπανηρές καθυστερήσεις, το πρόγραμμα του νέου μαχητικού αεροσκάφους των ΗΠΑ JSF προχωρά, ξαφνικά προκύπτει πως πολλά είναι τα ερωτηματικά που παραμένουν για τους τελικούς αριθμούς παραγωγής του νέου αεροσκάφους, ένα αεροσκάφος που έχει σχεδιαστεί να δουλέψει ως «μπαλαντέρ» για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμει στις επόμενες δεκαετίες, μια ‘δουλειά’ εξαιρετικά δύσκολη…

Το F-35 γνωστό και ως JSF βλέπετε έχει σχεδιαστεί  ώστε να πάρει τη θέση πολλών σημερινών τύπων αεροσκαφών στην αμερικανική πολεμική αεροπορία, το ναυτικό, τους πεζοναύτες αλλά και να λειτουργήσει ως διάδοχος του υπερπετυχημένου F-16. Και μάλιστα η ιδέα ήταν να είναι και ‘φτηνό’, όχι παραπάνω από 45 εκατομμύρια δολάρια στα… λεφτά των τελευταίων εκδόσεων του F-16 δηλαδή.

Καλά τα σχέδια, μόνο που όπως λένε και οι ειδικοί στα του πολέμου, συνήθως πάνε περίπατο μόλις πέσει το πρώτο βόλι. Έτσι το F-35 μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια τιμή μονάδας και αν όπως ισχυρίζεται τελευταία ο αμερικανός αναλυτής  Johan Boeder, παραχθούν μόλις 2500 αντί για 4500 με 6000 που έλεγαν οι αρχικοί υπολογισμοί, ο φόβος όχι μόνο να κοστίζει παραπάνω αλλά και οι χώρες-πελάτες να μειώσουν επίσης τις παραγγελίες τους είναι ορατός. Το ολλανδικό Κοινοβούλιο για παράδειγμα έχει σχέδια να αγοράσει 85 αεροσκάφη, αλλά σκέφτεται να μειώσει την αναμενόμενη παραγγελία του σε 57. Βάλτε και την οικονομική ύφεση στην εξίσωση και τα συμπεράσματα δεν απαιτούν βαθία γνώση της υπόθεσης..

Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι φανατικοί των… πολεμικών gadjet όπως το F-35 δεν θα πρέπει να ανησυχούν για ‘τσεκούρι’. Η αμερικανική κυβέρνηση στις ερχόμενες δεκαετίες κυβέρνηση αναμένεται να ξοδεψει περίπου $300 δισεκατομμύρια για το F-35 ούτως ή άλλως αφού τα νυν αεροσκάφη των ΗΠΑ πετούν αδιάκοπα σε Περσικό Κόλπο, Ιρακ και Αφγανισταν με εκείνα του αμερικανικού ναυτικού ειδικά να γηράσκουν ταχύτατα…