Μερικές εβδομάδες απομένουν από την CES 2010 και μια από τις νέες τεχνολογίες που θα φανερωθεί σε ακόμη πιο προηγμένο επίπεδο από την πρώτη παρουσίαση στην iFA 2009 είναι η τρισδιάστατη εικόνα. Συγκεκριμένα στην μεγάλη έκθεση ηλεκτρονικών θα δούμε επισήμως  το  3D Blu-ray σε όλο του το μεγαλείο. Το συγκεκριμένο φορμά θα παρέχει 1080p ανάλυση full HD playback ταινιών 3D movies με συμβατές οθόνες.

Πριν λίγες ώρες  Blu-ray Disc Association ανακοίνωσε πως οριστικοποιήθηκε το νέο στάνταρ και θα ανακοινωθούν οι προδιαγραφές του 3D Blu-ray. Οι προδιαγραφές  ήδη υιοθετούνται από τα στούντιο του Χόλιγουντ, τους κατασκευαστές  ηλεκτρονικών συσκευών και ολόκληρη τη βιομηχανία ψυχαγωγίας.

“Κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι σινεφίλ έχουν δείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον για το 3D όταν τους δίνεται η επιλογή να δούνε μια ταινία σε 3D ή 2D”, εξηγεί ο Victor Matsuda, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής BDA Global Promotions.
Στα πολύ θετικά νέα περιλαμβάνεται το… δωράκι σε όσους απέκτησαν ή θέλουν να αποκτήσουν ένα PS3 owners αφόύ οι προδιαγραφές θα υποστηρίζονται από την κοσνόλα. Οι προδιαγραφές θα μεταφέρουν εικόνα 3D σε συμβατές οθόνες είτε μιλάμε για LCD είτε για plasma με ή χωρίς τη χρήση ειδικών γυαλιών, κάτι που σίγουρα λύνει κάθε… άγχος συμβατότητας.

Οι προδιαγραφές  επιτρέπουν επίσης την αναπαραγωγή δίσκων 2D στα επερχόμενα 3D BD players ενώ 3D δισκάκια θα μπορούν να αναπαράγονται στους 2D playersπου έχουν ήδη εγκατασταθεί σε σπίτια σε όλο τον κόσμο. Οι προδιαγραφές μιλούν για  encoding 3D video με τον MVC codec, που είναι ουσιαστικά ‘επέκταση’ του ITU-T H.264 codec που σήμερα υποστηρίζεται από τα Blu-ray players της αγοράς.

Το Blu-ray 3D αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο μέσα στο 2010.