Στον κόσμο της τεχνολογίας αν είναι ένα πράγμα που έχουμε φάει… με το κουτάλι είναι οι πόλεμοι format: Betamax Vs VHS στα 80’s, MiniDisc Vs DCC στα 90’ς και τόσοι άλλοι με πιο πρόσφατο αυτόν του Blu-ray Vs HD DVD.

Ε, λοιπόν ετοιμαστείτε για έναν ακόμη τέτοιον πόλεμο αυτή τη φορά για τα γυαλιά που θα φοράμε όταν βλέπουμε τα 3D Blu-Ray μας και θα βλέπουμε -λέμε τώρα στην Ελλάδα..- το 3D τηλεοπτικό μας πρόγραμμα.

Στα σημερινά 3D συστήματα έχουμε και παθητικά και ενεργά γυαλιά. Τα ενεργά γυαλιά είναι επαναχρησιμοποιούμενα ενώ τα παθητικά απλά καταλήγουν στην ανακύκλωση -βλ.  RealD και ταινία Avatar.

Όπως αναφέρουν οι New York Times λοιπόν στη μάχη για την τελική νίκη κλείδωσαν ήδη τα… κέρατα τους οι εταιρίες  RealD με τα παθητικά μοντέλα της και η XpanD που διαθέτει γυαλιά που μπορούν να πλυθούν σε ένα κοινό πλυντήριο πιάτων και να επανχρησιμοποιηθούν. Τα γυαλιά της RealD 3D -έτσι για να ξέρετε τι σας χρεώνουν 3 ευρώ- κοστίζουν περίπου μισό ευρώ το ζευγάρι ενώ  οι ειδικοί του χώρου ανησυχούν περισσότερο για το περιεχόμενο που θα δούνε τα ματάκια μας παρά για το τεχνικό μέσο.

Να αναφέρω τώρα πως τα βρετανάκια το χρόνου θα βλέπουν Sky 3D τηλεοπτικό πρόγραμμα και εμείς ακόμη… digea ή θα σας χαλάσω;