Το Bluetooth Special Interest Group (SIG) αποκάλυψε μια σειρά από καινοτομίες για την επόμενη γενιά των δημοφιλών πρωτοκόλλων Bluetooth.

Η έκδοση 4.0 της προδιαγραφής Bluetooth Core έρχεται σε λιγότερο από έναν χρόνο από την έκδοση 3.0 spec που ανακοινώθηκε τον περασμένο. Από την άλλη η νέα έκδοση επικεντρώνεται όχι τόσο στην ταχύτητα όπως συνέβη με την 3.0 αλλά στην χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Η βελτιωμένη έκδοση θα ανοίξει νέες αγορές για συσκευές που χρειάζονται και χαμηλό κόστος και χαμηλή κατανάλωση λοιπόν σύμφωνα με το  Bluetooth SIG ενώ στόχος είναι πλέον και οι βιομηχανίες της υγείας, των σπορ, της ασφάλειας και -φυσικά- της ψυχαγωγίας.

Η έκδοση 4.0 έχει μειωμένη κατανάλωση σε χρησή αιχμής, μέση και “ύπνωσης” και μπορεί να λειτουργεί με μια μικρή μπαταρία σε μέγεθος κέρματος για πολλά χρόνια.  Ταυτόχρονα βελτιωμένη είναι και η ασφάλεια με AES-128 κωδικοποίηση ενώ η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων φτάνει τα 1Mbps.

Δύο εκδόσεις θα προσφέρονται, η μια με single-mode και η άλλη με dual-mode. Η δεύτερη θα ενσωματώνει δυνατότητα λειτουργίας με χαμηλή κατανάλωση σε υπάρχοντες Bluetooth controllers ενώ η παραλλαγή single-mode απευθύνεται σε πιο compact συσκευές.

Πότε; Τα πρώτα προϊόντα θα κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στο 2010.