Αρκετά ομαλό το official ξεκίνημα της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα του 2010. Η πρώτη μεγάλη κατοικημένη περιοχή, η Θεσσαλονίκη είναι και το μεγάλο test drive ώστε τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου να ψηφιοποιηθεί το λεκανοπέδιο.

Η ζήτηση μάλιστα για αποκωδικοποιητές ήταν μάλιστα την Παρασκευή πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου και τα περισσότερα καταστήματα είδαν τα ράφια να αδειάζουν.

Το σήμα που ήρθε λίγο πριν τις 01:00 της Παρασκευής, μέσα στην ημέρα σταθεροποιήθηκε αρκετά και αρκετά προβλήματα λύνονται ενώ δεν λείπουν τα ευτράπελα -όπως π.χ το ψευδοστέρεο του Μακεδονία TV που “μπέρδεψε” δέκτες και αναγκάζει τους τηλεθεατές να γυρνάν τον ήχο σε μονο.

Αρκετά σημεία της Πολίχνης, των Συκεών, της Νεάπολης είδαν πραγματικά να σβήνει το αναλογικό σήμα αλλά η εικόνα που είδαν οι tv έστω και με τις… ταπεινές 576 ψηφιακές γραμμές ικανοποίησε.

Οι φτηνοί αποκωδικοποιητές που βρίσκουν τον δρόμο τους στα σπίτι έχουν 49 ευρώ αλλά λίγοι αντιλαμβάνονται πως έχουν μόνο αναλογικές εξόδους ενώ ‘στάνταρ’ φαίνεται να είναι και η τιμή των 79 ευρώ για δέκτη με HDMI και δυνατότητα απόδοσης HD σήματος μέχρι 1080i.

Μάλιστα παρά το… απίθανο μιας τέτοιας άμεσης εξέλιξης αυτοί είναι και οι δέκτες που “φεύγουν” πιο γρήγορα από τα καταστήματα!

Και η συνέχεια αναμένεται για την υπόλοιπη Ελλάδα…

Η μετάδοση θα συνεχιστεί για όλα τα 23 πρώτα σημεία εκπομπής σήματος ψηφιακής τηλεόρασης στη χώρα μας που αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση 21181/08. Μέχρι το καλοκαίρι Λάρισσα και Πάτρα ενώ Ιωάννινα, Φλώρινα, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Χανιά, Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη είναι μερικές από τις περιοχές μέσα στο 2010 θα να καλύπτονται από σήμα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης DIGEA.

Το “σβήσιμο” του αναλογικού σήματος θα γίνει πάντως γενικά πιο γρήγορα από ο 2012 αφού εκτός από τα κέντρα εκπομπής του Υμηττού και του Χορτιάτη στα υπόλοιπα 21 σημεία όπου θα ανάβει το ψηφιακό σήμα θα σβήνει το αναλογικό -δεν υπάρχουν αρκετοί πομποί.

Το… σχέδιο λέει πως η ακριβής ημερομηνία εκπομπής του ψηφιακού σήματος ανά περιοχή θα ανακοινώνεται ώστε να προλαβαίνουμε να προμηθεύομαστε τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Οι περιοχές που δεν υπάρχουν στην παρακάτω λίστα θα δουν ψηφιακό πρόγραμμα από του χρόνου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 που είναι η καταληκτική ημερομηνία.

Σημεία εκπομπής και περιοχές κάλυψης
ΛΙΓΓΙΑΔΕΣ > ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΚΕΛΛΗ > ΦΛΩΡΙΝΑ
ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ > ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ
ΣΕΡΡΕΣ > ΣΕΡΡΕΣ
ΠΛΑΚΑ > ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΔΟΒΡΟΥΤΣΙ > ΛΑΡΙΣΑ, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ > ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ > ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
ΚΡΙΚΕΛΟ > ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
ΧΛΩΜΟ > ΦΘΙΩΤΙΔΑ
ΑΡΟΗ > ΠΑΤΡΑ
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ > ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ
ΑΙΓΙΝΑ > ΑΘΗΝΑ, ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ
ΣΥΡΟΣ > ΣΥΡΟΣ
ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ > ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ
ΔΟΛΙΑΝΑ > ΝΑΥΠΛΙΟ, ΤΡΙΠΟΛΗ
ΠΕΤΑΛΙΔΙ > ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΑΝΑΒΡΥΤΗ > ΣΠΑΡΤΗ
MONTE SMITH > ΡΟΔΟΣ
ΡΟΓΔΙΑ > ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΜΑΛΑΞΑ > ΧΑΝΙΑ