Η περικοπή εξόδων φέρνει αποτέλεσμα στον ιάπωνα γίγαντα που λέγεται Sony καθώς η άνοδος των πωλήσεων σε βιντεοπαιχνίδια και τηλεοράσεις βοηθούν στην δύσκολο έξοδο από την αναδιοργάνωση…

Μετά από πολλά επώδυνα τρίμηνα αναδιοργάνωσης η Sony Corp. είχε το πρώτο τρίμηνο κερδών εδώ και έναν χρόνο και μείωσε τις προβλέψεις της για ζημιές στο τέλος του οικονομικού έτους τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η εταιρία επιβεβαίωσε επίσης πως τα μέτρα που έχει πάρει για μείωση εξόδων θα φέρουν επιτέλους κέρδη στο ‘πολύτιμο’ τμήμα της τηλεόρασης και των videogames.

Τι καινούργιο περιμένουμε από την “μεγάλη κυρία” των ηλεκτρονικών;

“Πιστεύουμε πως φτάσαμε στο κατώτατο σημείο και από εδώ και πέρα θα πάμε ιδαιίτερα καλά” δήλωσε ο υπεύθυνος οικονομικών της εταιρίας, Nobuyuki Oneda.

Η αποκατάσταση της κερδοφορίας στα κομμάτια των ηλεκτρονικών και των videogames που είναι τα 2/3 του εισοδήματος της Sony ήταν οι βασικοί λόγοι και τομείς αναδιοργάνωσης στην καρδιά της περυσινής οικονομικής συγκυρίας.

Η Sony έκλεισε το 20% των εργοστασίων της, μείωσε κατά 20,000 τις θέσεις εργασίας και αναβάθμισε της αλυσίδα προμηθευτών της μειώνοντας το κόστος των εργασιών της κατά $3.63 δισεκατομμύρια.

Ο Κος Oneda είπε πως η Sony περιμένει να μειώσει το κόστος παραγωγής της παιχνιδομηχανής PlayStation 3 κατά 15% μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους τον Μάρτιο του 2011, με αποτέλεσμα κέρδη “…δεκάδων δισεκατομμυριών γιεν”. Αυτή τη στιγμή η Sony χάνει περίπου έξι σεντς για κάθε δολάριο πώλησης ενός PS3.

Οι πωλήσεις των PS3 πάντως είχαν άνοδο 44% το τρίτο τρίμηνο όταν η τιμή έπεσε στα $299 η ελπίδες όμως έρχονται από τις εντυπωσιακές νέες τηλεοράσεις που φέρνει η εταιρία από φέτος.

Η Sony περιμένει λοιπόν δυνατή ανάπτυξη πωλήσεων και ισχυρίζεται πως θα μεγαλώσει τον κύκλο εργασιών της στον τομέα τουλάχιστον κατά 33% στις τηλεοράσεις με 20 εκατ. τεμάχια στο επόμενο οικονομικό έτος διατηρώντας της κερδοφορία της. Το τμήμα των ηλεκτρονικών της εταιρίας χτυπήθηκε από το κομμάτι των τηλεοράσεων που ήταν ζημιογόνο για πέντε συνεχόμενα έτη.

Όσο για τις “νέες ελπίδες” της ιαπωνικής εταιρίας, η Sony περιμένει μεγάλη ανάπτυξη στον αγορά των e-reader με πωλήσεις που υπολογίζει να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια.

Για το οικονομικό έτος που κλείνει στις 31 Μαρτίου η Sony μείωσε τις καθαρές ζημιές της στα 70 δισεκατομμύρια γιέν από 95 δις που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη ενώ υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης γενικότερα στον κλάδο των ηλεκτρονικών.  Όπως και η Sony έτσι και η νoτιοκορεατική Samsung αλλά και η ιαπωνική Sharp ανακοίνωσαν επιστροφή στην κερδοφορία το 3ο τρίμηνο του 2009.

Για τη Sony μεγάλη βοήθεια ήταν και το “ασθενές” γιεν αφού στο τμήμα των LCD τηλεοράσεων αν και οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 10.7% η κερδοφορία αυξήθηκε στα 49.4 δις γιεν σε αντίθεση με τις ζημιές 19.8 δις γιεν πριν έναν χρόνο.