nvidia-ion-2-

Η Nvidia λανσάρει στην αγορά την πλατφόρμα γραφικών Ion 2 που θεωρητικά θα κάνει τα netbooks να μετατραπούν σε… όπλα multimedia που θα μπορούν να παίξουν high-definition video.

Τυπικά τα Netbooks είναι σχεδιασμένα να εκτελούν εργασίες… εργάτη όπως σερφάρισμα στο Internet ή να εκτελούν εφαρμογές παραγωγικότητας αλλά το Ion 2 προσθέτει την ικανότητα να ‘παίζουν’ Blu-ray ταινίες ή να βλέπουν 1080p video, σύμφωνα με τον David Ragones, διευθυντή marketing στην Intel.

Η ζήτηση για  netbooks με ισχυρά multimedia χαρακτηριστικά θα αυξάνει όσο περιεχόμενο υψηλής ευκρίνεια φτάνει με έντονους ρυθμούς στο Διαδίκτυο.

Η πλατφόρμα γραφικών  Ion 2 λειτουργεί ως  GeForce επεξεργαστής γραφικών μαζί με τους επεξεργαστές Atom που λανσαρίστηκαν τον Δεκέμβριο. Τα τσιπ Atom ήδη ενσωματώνουν επεξεργαστή γραφικών ικανό να αναπαράγει βίντεο 720p video, αλλά η πλατφόρμα της Nvidia ‘ανεβάζει’ στο 1080p τη δυνατότητα, σύμφωνα με την εταιρία.

Τι θα έχουμε λοιπόν;

ion 2

Σε παρουσίαση στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη σήμερα η Nvidia παρουσίασε netbook με Ion 2 που έπαιζε άνετα high-definition ταινία ενώ ένα κλασικό netbook δίπλα είτε ‘κολούσε’ είτε υστερούσε σε χρονισμό. Μηχανάνια τέτοια θα μπορούν να παίζουν και βίντεο HD από YouTube και Hulu, σύμφωνα με την εταιρία.

Ταυτόχρονα η εταιρία μείωσε και το μέγεθος του τσιπ ώστε να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια αφού κατασκευάζεται με την τεχνολογία των 40 νανομέτρων.

Ο επεξεργαστής είναι μάλιστα ταχύτερος καθώς μειώνονται οι καθυστερήσεις στη σύνδεση του επεξεργαστή Atom με χρήση σύνδεσης PCI-Express. Οι Ion θα δουλεύουν με τον επεξεργαστή Intel N450 για netbooks και τους D410 και D510 επεξεργαστές για φτηνούς επιτραπέζιους επεξεργαστές σύμφωνα με την Nvidia.

Υπολογιστές που θα χρησιμοποιούν τη νέα πλατφόρμα θα έρθουν από τις Asustek Computer, Hewlett-Packard και Lenovo σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.