algae-1

Δυστυχώς τα μικροσκοπικά φυτά δεν παράγουν αρκετό… ζουμί για την ώρα…

Ο κύριος Fritz Prinz, επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Stanford ανακοίνωσε την εβδομάδα αυτή πως “έχουμε δείξει ό,τι μπορούμε να κλέψουμε ηλεκτρική τάση από την άλγη”.

Η συγκεκριμένη -καθόλου πρωταπριλιάτικη, ανακάλυψη ήρθε μετά από χρόνια έρευνας και ουσιαστικά φέρνει στην πραγματική ζωή την… υπόσχεση του Matrix: πως θα κάνουμε ζωντανούς οργανισμούς να γίνουν μπαταρίες.

Λίγα βασικά -όχι, δεν έρχεται διαγώνισμα…

Τυπικά οργανισμοί χρησιμοποιούν φυτά σαν χημικές πηγές ενέργειας, όχι ηλεκτρικής. Τα φυτά αποθηκεύουν ζάκχαρα και άλλουν υδρογονάνθρακες που μπορούνε να μετατραπούν εύκολα σε ενέργεια όταν χρειάζεται. Από την άλλη κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης τα φυτά έχουν άφθονα αποθέματα ενεργοποιημένων ηλεκτρονίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ηλεκτρικής τάσης.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του  Stanford, σε συνεργασία με ομάδα ερευνητών από την Κορέα ‘ενεργοποίησαν’ άλγη που βρίσκονταν σε διαδικασία φωτοσύνθεσης με ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ που ονομάζεται over voltage.  Το σοκ ενερφοποίησε ένα κύμα ηλεκτρικής τάσης μετατρέποντας την άλγη σε ζωντανή μπαταρία σε επίπεδο κυττάρου.

Μην τρέχετε ακόμη στη θάλασσα…

algae

Αυτή τη στιγμή η μονοκυτταρική άλγη με την ονομασία Chlamydomonas reinhardtii, παράγει μόνο μια μικρή ποσότητα τάσης. Θα χρειαζόταν ένα τρισεκατομμύριο τέτοιοι οργανισμοί για να παραχθεί ένα amper ηλεκτρικής τάσης –αρκετό ρεύμα για έναν φορητό υπολογιστή, καθώς κάθε άλγη παράγει περίπου 1.2 pico-amps.  Επιπλέον η διαδικασία είναι… σπάταλη αφού χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για την ενεργοποίηση των οργανισμών συγκριτικά με την ενέργεια που παράγεται…

Επιπλέον η διαδικασία είναι θανάσιμη για την φτωχή άλγη….

Στον αντίποδα είμαστε μόλις στην αρχή των ερευνών αφού οι καθηγητές Professor Prinz και Gary Brudvig από το Πανεπιστήμιο του Yale, λένε πως στο μέλλον με τις κατάλληλες διαδικασίας γενετικής τροποίησης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σας μπαταρίες σε ένα σύστημα παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων ή και ως βιολογικές μπαταρίες.