Intel Chip

Η Intel προβλέπει πως η τεχνολογία Light Peak  που προβλέπει τη σύνδεση συσκευών με οπτικό καλώδιο είναι πιθανό να αποτελέσει την διάδοχο κατάσταση του USB 3.0 που ακόμη δεν είδαμε…!

Η Intel, που ανακοίνωσε την τεχνολογία Light Peak πέρυσι, ελπίζει πως θα χρησιμοποιηθεί γενικότερα από συσκευές που ξεκινούν από τα PCs και φτάνουν στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά και άλλα gadgets, είπε ο Kevin Kahn, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ιntel σε ομιλία στο Intel Developer Forum (IDF) στο Πεκίνο. Η Intel θα έχει διαθέσιμη την τεχνολογία στα τέλη του χρόνου και περιμένει οι συνεργάτες της να ξεκινήσουν να διαθέτουν συσκευές με την τεχνολογία τον επόμενο χρόνο, λέει ο Kahn.

“Το βλέπουμε σαν λογικό διάδοχο του USB 3.0,” είπε ο Kahn. “Κατά κάποιο τρόπο θα θέλαμε να φτιάξουμε το τελευταίο καλώδιο που θα χρειαστείτε” συμπλήρωσε με μια δόση… αυτοκρατορικής διάθεσης!

Η τεχνολογία αυτή έρχεται να δώσει, σύμφωνα με τους δημιουργούς της λύση στο πρόβλημα των πολλαπλών οπτικών προτύπων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για να ξεφορτωθούμε τα USB, serial ATA κ.α καλωδιάκια. Το Light Peak λέει ο  Justin Rattner των Intel Labs, μπορεί να ‘τρέξει’ διάφορα πρωτόκολλα σε ένα καλώδιο για να λυθεί το ζήτημα.

Δουλεύει;

Ένα laptop με Light Peak ήταν σε επίδειξη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Kahn. Ένα μακρύ λεπτό καλώδιο Light Peak ένωνε το laptop με ένα docking station και ένα monitor και χρησιμοποιούνταν για να στέλνεται  Blu-ray video, σήμα από μια κάμερα high-definition και ένα δεύτερο σήμα από την οθνόνη του laptop σε μια άλλη οθόνη.

Το Light Peak αυτή τη στιγμή μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα  10G bps (bits per second), ή αλλιώς ταχύτητα αρκετή για σταλεί μια ταινία Blu-Ray σε λιγότερο από μισό λεπτό, σύμφωνα με την Intel. Ταχύτητα που θα μπορούσε να αυτηθεί ακόμη και 10 φορές στο μέλλον, λέει η Intel.

Και να σκεφτείτε πως ακόμη δεν είδαμε συσκευές με USB 3.0 στην αγορά…