bp-nihonkotsu-1

Το πείραμα των ηλεκτροκίνητων ταξί με αποσπώμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου ξεκίνησε στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και φέρνει μια εντυπωσιακή ‘επανάσταση’: τα οχήματα αυτά δεν χρειάζεται να σταματήσουν τη κυκλοφορία τους για επαναφόρτιση.

Αντίθετα επισκέπτονται συγκεκριμένους χώρους που μοιάζουν με πλυντήρια αυτοκινήτων για απλά… αλλάζουν μπαταρία! Μια διαδικασία που δεν διαρκεί παραπάνω από ένα λεπτό ενώ οι εξαντλημένες μπαταρίες μένουν στα πρατήρια και επαναφορτίζονται για χρήση σε επόμενο όχημα.

Το σύστημα έχει αναπτύξει η αμερικανική εταιρεία Better Place και δοκιμάζονταν εδώ και αρκετούς μήνες ενώ νέα ταξί έχουν αυτονομία 300 χιλιομέτρων μέχρι να εξαντληθούν οι μπαταρίες τους.

Τα οχήματα θα βγούνε στους δρόμους με βάση πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου του Τόκιο που εστιάζει στη μείωση των εκπομπών ρύπων από την κυκλοφορία. καθώς τα ταξί στην ιαπωνική μεγαλούπολη εκλύουν στην ατμόσφαιρα το 20% του διοξειδίου του άνθρακα αφού δουλεύουν 24/7.

Τα ταξί είναι άριστος τρόπος να δοκιμαστεί το σύστημα αφού κάνουν συνεχείς διαδρομές εντός πόλεις οπότε ακόμη και αν υπάρξει αβαρία δεν τίθεται ζήτημα ενώ το νέο πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει 90 ημέρες.