orion

Ονομάζεται Orion και είναι η καψούλα -ναι, όπως την εποχή του προγράμματος Απόλλων, που θα μεταφέρει στο μέλλον αστροναύτες της NASA.  Το νέο διαστημικό όχημα εκτινάχθηκε περίπου ενάμισι χιλιόμετρο πάνω από την έρημο του Νέου Μεξικού στο πλαίσιο δοκιμής για το σύστημα διαφυγής σε περίπτωση προβλήματος κατά την εκτόξευση.

Το πρωτότυπο του Orion που είναι μια σύγχρονη έκδοση ενός κωνικού οχήματος που μεταφέρει έξι επιβάτες. Στην δοκιμή συνδέθηκε με έναν μικρό πύραυλο που εκτοξεύτηκε στον αέρα. Όταν έφτασε στο μέγιστο ύψος, η κάψουλα αποδεσμεύτηκε από τον πύραυλο και άνοιξε ένα αλεξίπτωτο για να προσγειωθεί τελικά ενάμισι χιλιόμετρο από το σημείο εκτόξευσης. Το σύστημα εκτίναξης για τη διαφυγή του πληρώματος θα ενεργοποείται στην περίπτωση αστοχίας κατά την εκτόξευση σε τροχιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η δοκιμή στο Πεδίο Βολής του Γουάιτ Σαντς ήταν απόλυτα επιτυχής.

Η κρίση “έφαγε” τη σελήνη…

Το πρόγραμμα Orion είχε αρχικά σαν στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος που θα μεταφέρει  Αμερικανούς αστροναύτες πίσω στη Σελήνη σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους αλλά  ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το σχεδιασμό και μίλησε για νέα στρατηγική που θα περιλαμβάνει επανδρωμένες αποστολές κάποια στιγμή και στον πλανήτη Άρη.

Έτσι η ανάπτυξη του Orion  δεν ακυρώθηκε  η κάψουλα όμως σε συνδυασμό με το διαστημικό όχημα ARES  θα περιοριστεί για τα επόμενα χρόναι σε αποστολές προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.