Αν δεν πιστεύατε που σας το γράψαμε

Αυτή είναι η σημερινή ανακοίνωση από την έδρα της εταιρίας στην Άπω Ανατολή…

Η Sony Corporation ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέπτυξε τις “…super-flexible 4.1-in 121 ppi OTFT*1-driven full color OLED displays” με άλλα λόγια οθόνες που μπορούμε να τυλίξουμε σε έναν κύλινδρο…

Για να δημιουργήσει την οθόνη η Sony ανέπτυξε τις OTFTs δηλαδή μια διαδικασία με αρχική ύλη οργανικό υλικό ημιαγωγών (peri-Xanthenoxanthene ή αλλιώς PXX). Το PXX είναι μια σημαντικότατη ανακάλυψη αφού είναι υλικό που είναι σταθερό όταν εκτίθεται στο οξυγόνο, την υγρασία, το φώς και τη ζέστη.

Έτσι έχουμε την ανάπτυξη των τεχνολογιών ολοκλήρωσης των OTFTs και OLEDs σε μια ultra-thin οθόνη με ευέλικτο υπόστρωμα (μια ευέλικτη on-panel οθόνη με κύκλωμα πύλη-οδηγό και OTFTs) ώστε να απαλλαγούμε από συμβατικά άκαμπτους οδηγούς, μαζί με μαλακούς bio μονωτήρες για όλη τη σχεδιάση.

Με το συνδυασμό των τεχνολογιών αυτών η Sony επέδειξε με επιτυχία το πρώτο OLED panel στον κόσμο που είναι σε θέση να αναπαράγει κινούμενη εικόνα, ενώ ελάσσεται πίσω από έναν κύλινδρο με διάμετρο 4 mm. Η Sony θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης στις 27 Μαΐου στο “SID (Society for Information Display) στο Seattle.

Στις OTFT οθόνες OLED μπορούμε να έχουμε φωτογραφίες αλλά και κινούμενη εικόνα ενώ η Sony θα προχωρήσει με της εκτύπωσης με βάση διαδικασία η οποία οδηγήσει στην κατασκευή συσκευών προβολής από οργανικά υλικά που είναι εύκολα διαλύονται. Αυτή η διαδικασία απαιτεί λιγότερα στάδια, και καταναλώνει τα υλικά και την ενέργεια πιο αποτελεσματικά – έτσι δημιουργείται και ένα μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα – σε σύγκριση με το συμβατική διαδικαδία παραγωγής υψηλού κενού θερμοκρασίας διεργασίας ημιαγωγών.

Η οδηγούμενη από OTFT OLED οθόνη με τις παραπάνω τεχνολογίες μπορεί να αναπαράγει κινούμενες εικόνες ενώ ακόμη και μετά από 1000 κύκλους επαναλαμβανόμενου τυλίγματος δεν υπάρχει υποβάθμιση στην ικανότητα της οθόνης να προβάλει κινούμενες εικόνες.

ΣΗΜ: Ένα OTFT (Organic Thin-Film Transistor) είναι ένα thin-film transistor είναι ένας οργανικός ημιαγωγός. Ένα OTFT μπορεί να γίνει απευθείας σε ένα ευέλικτο υπόστρωμα με χαμηλή θερμοκρασία που είναι κάτω από 180° C. ‘Εχει μηχανική ευελίξια και έτσι αναμένεται να οδηγήσει στην κατασκευή λεπτών, ελαφρών με υψηλή μηχανική αντοχή ηλεκτρονικών συσκευών όπως ηλεκτρονικού χαρτιού, ευέλικτων οθονών και RF-ID tags.

Προδιαγραφές τυλίξιμων οδηγούμενων από OTFT, OLED οθονών

Μέγεθος panel : 4.1 inch wide
Αριθμός pixels : 432×240 ×RGB pixels
Ανάλυση : 121 ppi(pixels per inch )
Αριθμός χρωμάτων : 16,777,216
Όριο φωτεινότητας : >100 cd/m2
Contrast : >1000:1