Οι 64-bit επεξεργαστές υπάρχουν εδώ και χρόνια όπως και τα λειτουργικά συστήματα. Τώρα ήρθε η ώρα να ακολουθήσει και ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιούν αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι: ο Firefox.

Ο προγραμματιστής Armen Zambrano Gasparnian ανακοίνωσε τα πρώτα 64-bit Firefox builds για Windows την Παρασκευή, προσφέροντας ένα FTP site για εκείνους που θέλουν να το κατεβάσουν αν και το πρόγραμμα δεν είναι έτοιμο για του καταναλωτές ακόμη.

Το software είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο για developers αλλά η υποστήριξη για 64-bit επεξεργαστές είναι ένα από τα σχεδιαζόμενα χαρακτηριστικά του επερχόμενου Firefox 4. Η Mozilla ελπίζει να λανσάρει τον Firefox 4 στα τέλη του Νοέμβρη.

Τι σημαίνει;

Η μετάβαση στην εποχή του 64-bit computing σημαίνει συχνά μια μικρή έστω βελτίωση στις επιδόσεις αλλά ο βασικός λόγος για την μετάβαση είναι να ξεφύγουμε από τον περιορισμό των 4GB μνήμης που συνδέεται με το 32-bit computing.

Καθώς σχετικά λίγες εφαρμογές σήμερα απαιτούν τέτοιο μέγεθος μνήμης — ή οποιοδήποτε μέγεθος μνήμης μένει αφού το λειτουργικό σύστημα και άλλες εφαρμογές πάρουν το… μερίδιο τους αλλά ο 64-bit αλλαγή για τους desktop υπολογιστές τραβάει εδώ και χρόνια.

Συγκριτικά ο Apple Safari έχει ήδη γίνει 64-bit όταν ήρθε το Mac OS X 10.6 το 2009 ενώ ο  Internet Explorer στα 64-bit Windows προσφέρεται σε 32-bit και 64-bit εκδόσεις. Η Google δουλεύει και στον 64-bit Chrome, αν και η έκδοση Windows έχει μειωμένη προτεραιότητα σε σύγκριση με τις εκδόσεις 64-bit Mac OS X και Linux.

Αλλαγή εποχής…