Στο Rancho Palos Verdes μίλησε ο Steve Jobs και είπε αρκετά. Ας ταξιδέψουμε στις ιδέες του..

… βέβαια δεν μας μίλησε για το νέο μέλος της… οικογένειας iPhone ούτε μας είπε σε ποιά κατηγορία θα μπεί το  “i” αλλά τα λόγια του μας έδωσαν μια ιδέα της άποψης που έχει για το που πάει η βιομηχανία της τεχνολογίας…

Μιλώντας για μιάμιση ώρα στο συνέδριο D: All Things Digital, ο Jobs είπε πως έρχεται η μέρα που μόνο μια μερίδα ανθρώπων θα έχουν ανάγκη ενός προσωπικού υπολογιστή.

Για να εξηγήσει τη συλλογιστική του μάλιστα χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το κλασικό παράδειγμα χλευασμού των ανθρώπων της πληροφορίας, το αυτοκίνητο:  “Όταν είμασταν ένα αγροτικό έθνος, είπε, όλα τα αυτοκίνητα ήταν φορτηγά αφού αυτό ήταν το αναγκαίο μέσο στις φάρμες”

“Τα PC είναι σαν τα φορτηγά,” είπε ο Jobs. “Θα υπάρχουν αλλά μόνο ένας x αριθμός ανθρώπων θα τα χρειάζονται.”

Ο Jobs είπε ακόμη πως τα κυκλώματα και το software θα επιτρέπει σε συσκευές tablet να εκτελούν εργασίες που σήμερα… καταφέρνει μόνο ένας κλασικός υπολογιστής, πράγματα όπως video editing και εργασίες γραφιστικής.

Ο υπερ… πρόεδρος της Apple έκανε και τον ψυχολόγο: “Μας αρέσει να μιλάμε για την μετά-PC εποχή, αλλά όταν αρχίσουν να συμβαίνουν τα πράγματα, είναι άβολο,” είπε.

Στη συνέχεια αφού έπλεξε το εγκώμιο του iPad για άλλη μια φορά πήγε και στριμώχτηκε στη γωνία με την ιστορία της διαμάχης με το Gizmodo και το θέμα του χαμένου iPhone. “Είναι ένα ζήτημα διαμάχης το αν ήταν αφημένο σε ένα μπαρ ή εκλάπει από την τσάντα του,” είπε ο Apple guru…

Ως απλά… μοναδικός χειριστής των media βέβαια ο Jobs παραδέχτηκε πως είναι είναι μια καταπληκτική ιστορία.  “Έχει κλοπή. Έχει κλεμμένη περιουσία. Έχει εκβιασμό.” είπε. Κάποιος θα έπρεπε να το κάνει ταινία”.

Για την… παγωμάρα με τη Google

“Αποφάσισαν να μας ανταγωνιστούν, και το κάνουν,” είπε προσθέτωντας πως το  Chrome OS, “… δεν έχει ψηθεί ακόμη.” Ρωτήθηκε δε εαν βλέπει τον εαυτό του σε έναν πόλεμο πλατφόρμας με τη Google. Ο Jobs είπε πως δεν είναι ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο.

“Ποτέ δεν είδαμε τους εαυτούς μας σε έναν τέτοιο πόλεμο με τη Microsoft,” είπε, προσθέτωντας πως  “ίσως είναι και ο λόγος που χάσαμε.” Από την άλλη, είπε, στην Apple απλά εστιάζουμε στο πως θα φτιάξουμε το καλύτερο προϊόν.

Για την Google είπε πως ο πόλεμος ξεκίνησε από τη Google όχι την Apple. “Αποφάσισαν να μας ανταγωνιστούν,” είπε “εμείς δεν μπήκαμε στην αγορά της αναζήτησης.”

Στο γιατί του αρέσει η αγορά καταναλωτικών περισσότερο από τους άλλους εργασιακούς τομείς.

“(στην αγορά της κατανάλωσης) κάθε άτομο ψηφίζει για τον εαυτό του,” είπε. “Εαν αρκετοί πούνε ναι, έχουμε δουλειά το πρωϊ.” Στις επιχειρήσεις δεν συμβαίνει και πολύ. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα προϊόντα δεν είναι εκείνοι που αποφασίζουν ποιά θα χρησιμοποιήσουν και εκείνοι που λαμβάνουν αποφάσεις είναι “κάποιες φορές μπερδεμένοι”, μας είπε.

Μίλησε φυσικά για άλλη μια φορά για τη μη υποστήριξη flash εκτιμώντας πως θα δικαιωθεί ενώ το πιο ενδιαφέρον είναι αυτά που είπε για το…

Πως δουλεύουν τα πράγματα στην Apple

“Είμαστε οργανωμένοι σαν μια νέα εταιρία” είπε ο Jobs. “Είμαστε η μεγαλύτερη νέα εταιρία στον πλανήτη.”

Η Apple, είπε, δεν έχει επιτροπες, απλά ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για συγκεκριμένες περιοχές. “Αυτό που κάνω όλη την ημέρα είναι να συναντώμαι με ομάδες ανθρώπων” είπε. Όσο για τις διαφωνίες:  “Έχουμε καταπληκτικές διαφωνίες,” είπε ο Jobs, προσθέτωντας πως δεν τις κερδίζει όλες. “Οι καλύτερες ιδέες πρέπει να κερδίζουν αλλιώς δεν έχεις τους σωστούς ανθρώπους να μένουν” κατέληξε.

Αγύριστο… κεφάλι!;
“Μου είπαν να αφήσω το ζήτημα του Gizmodo” είπε ο Jobs αλλά κατέληξε πως το χειρότερο πράγμα θα ήταν να αφήσει κάτι να… περάσει!: “Δεν μπορώ να το κάνω. Θα προτιμούσα να τα παρατήσω.”