Ένας πύραυλος που μπορεί κάποια μέρα να στέλνει αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό είναι έτοιμος για τη παρθενική πτήση του από την Φλόριντα. Ο Falcon 9 έχει αναπτυχθεί από την ιδιωτική SpaceX της California με μεγάλη ‘βοήθεια΄από τη Nasa.

Ο ύψους 47 μέτρων πύραυλος θα κουβαλάει μια κάψουλα-ομοίωμα όπου σε επιχειρεσιακές συνθήκες θα μπαίνουν οι νέοι.. ένοικοι του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Στον χώρο βρέθηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα που επιθεώρησε τον πύραυλο στην εξέδρα εκτόξευσης. Ο ίδιος θα ήθελε ο… δουλειά της μετακίνησης αστροναυτών από και προς τον ISS να περάσει στον ιδιωτικό τομέα με την εταιρία Falcon να είναι σε κύρια θέση στον… κούρσα για να αναλάβει τη δουλειά.

Το Falcon 9 είναι στην πιο απλή του μορφή ένα “μονής κολώνας” όχημα με δύο στάδια. Μια συστοιχία από εννέα Merlin-1C κινητήρες που αναπτύχθηκαν από την εταιράι θα δώσουν την απαιτούμενη ισχύ για να φύγει στους… ουρανούς. engines will power the rocket off the pad. Για αυτή την δοκιμαστική πτήση το φορτηγό Dragon – μια κάψουλα με 3.6 μέτρα διάμετρο, θα συλλέξει δεδομένα επιδόσεων κατά την κάθοδο του. Αν όλα πάνε καλά στις επόμενες πτήσεις θα μεταφέρει προμήθειες για τον Σταθμό.

Ιστορικά πάντως οι δοκιμαστικές πτήσεις είναι γνωστές για την… αποτυχία τους αφού τα 2/3 των πυραύλων που έχουν μπει στην αγορά τα τελευταία χρόνια ήταν (χκχμμ..) αποτυχίες -κοινώς έγιναν κομματάκια…