Η Google ολοκλήρωσε το λανσάρισμα της υποδομής αναζήτησης νέας γενιάς, μια αναβάθμιση του συστήματος indexing με την κωδική ονομασία”Caffeine.” Σύμφωνα με την εταιρία είναι “50% ταχύτερη από το προηγούμενο σύστημα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά;

Απλά πως το “ψαχτήρι” του κολοσσού ψάχνει πλέον σε μεγαλύτερη… βιβλιοθήκη αφού το περιεχόμενο που έχει συλλέξει η εταιρία και μέσα στο οποίο ψάχνουμε και πιο πλούσιο είναι και πιο γρήγορα θα μας δώσει αποτελέσματα. Έτσι δεν θα χρειάζεται τόσος χρόνος για να έχουμε πρόσβαση σε περιεχόμενο που ‘μπήκε’ πρόσφατα στο web: με άλλα λόγιο πιο φρέσκο υλικό, πιο πλούσιο και πιο γρήγορα προσβάσιμο είτε μιλάμε για άρθρα είτε για blogs είτε για posts.

To σύστημα Caffeine ξεκίνησε να τεστάρεται τον περασμένο Αύγουστο σε ένα data center και δοκιμάστηκε μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο με την Google να ισχυρίζεται πως τώρα υποστηρίζει αναζητήσεις σε όλο τον κόσμο.

“Η Caffeine είναι η web-indexing τεχνολογία που δίνει τη δύναμη σε κάθε αναζήτηση Google,” είπαν από την εταιρία στο The Register, συμπληρώνοντας πως είναι “διαθέσιμο σε όλες τις χώρες και τις γλώσσες όπου προσφέρεται αναζήτηση.”

Λίγα τεχνικά…

Την άνοιξη που μας πέρασε το Google Research είπε σε δημοσιογράφους πως η εταιρία αναβάθμιζε το index της κάθε 10 δευτερόλεπτα. Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται γνωστό είναι πως το παλαιότερα το index μιας αναζήτησης χωρίζονταν σε στρώματα με το βασικό στρώμα να αναβαθμίζεται για δύο εβδομάδες ενώ το Caffeine έχει μια πιο… ολιστική προσέγγιση αναβαθμίζοντας διαρκώς ολόκληρο τον “κατάλογο” των ευρημάτων. Ο κατάλογος ευρημάτων αντί να είναι με ‘πακέτα’ ευρημάτων στημένα αναβαθμίζεται διαρκώς και δυναμικά.

Θέλετε νούμερα;

Αυτή τη στιγμή το index έχει όγκο 100 εκατομμύρια gigabytes αποθηκευμένων πληροφοριών, και νέες πληροφορίες προστίθενται με ρυθμό εκατοντάδων χιλιάδων gigabytes καθημερινά…

Το Caffeine είναι “χτισμένο” πάνω από μια πλήρη αναβάθμιση του περιβόητου Google File System. που ανεπίσημα η εταιρία ονομάζει GFS2: χρειάστηκαν δύο χρόνια να φτιαχτεί.